februari 15, 2023

Stellenbosch ademt in alles het goede leven. Het stadje met zo'n 20.000 inwoners op 60 kilometer afstand van Kaapstad heeft een schilderachtig centrum. De brede lanen met de oude eikenbomen, de witgeschilderde huizen in Kaaps-Hollandse stijl, de vele terrasjes, restaurants en de prachtige wijnhuizen in de omgeving; hier kun je het wel volhouden zou mijn Oma zeggen. En dat lukt zeker. Als je je reis door Zuid-Afrika hier afsluit ga je zeker ontspannen naar huis.

In het Gooi

Maar het is zeker niet typisch Afrikaans. Op bepaalde plekken waan je misschien wel in het Gooi. Stellenbosch doet Europees aan en is populair bij Nederlanders. Hier vind je ook de Stellenbosch University, de oudste van het land, waar nog Afrikaans wordt gesproken en die volgens mijn dochter een tradionelere sfeer ademt dan de University of Cape Town. Waar je in Kaapstad meer de mix ziet van zwart en wit, is het hier meer een witte enclave.

Simon van der Stel

Stellenbosch kreeg de naam van Simon van der Stel, de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop en een man met grote interesse in de wijnbouw. Hij zorgde ervoor dat de eerste druivenstokken hier geplant werden. Het begin van de Kaapse wijnlanden waar je veel gerenommeerde wijnhuizen vindt en die je zeker moet bezoeken als je in Stellenbosch bent. Bijna alle wijnhuizen bieden hetzelfde aan: je kunt er lunchen, dineren, picknicken, wijnproeven, overnachten en genieten van kunst op het terrein. Ze liggen allemaal op geweldige plekken, het goede leven, ik zei het.

Wijnhuizen in Stellenbosch en omgeving

Delaire Graff

Op de website staat " The Jewel of the Cape Winelands" en dat is hier zeker niet overdreven. Dit is een ultiem gave plek. Hier zitten met het uitzicht op de bergen, heerlijk onder de bomen, genieten van het eten en de fantastische wijn, beter wordt het niet. Voor ons Nederlanders is het door de koers van de Rand nog betaalbaar, maar de hotelkamers zijn hier erg aan de prijs.

Boek hier de overnachting bij Delaire 

www.delaire.co.za

Tokara

Het wordt een beetje eentonig, maar dit is ook al zo'n gave plek. Moderne uitstraling en inrichting en heerlijke wijn. Je kunt hier a la carte eten, een wijn- en of olijfolieproeverij doen en genieten van het uitzicht over de heuvels.

www.tokara.com

Boschendal

Het toeval wil dat ik al eens had genoten van een picknick met Boschendal wijn in Twente. Dat was leuk, maar kan niet tippen aan de geweldige ervaring bij Boschendal zelf. Je kunt hier picknicken, eten in een van de restaurants, paardrijden, zwemmen, genieten van de kunst, winkelen in de shops en overnachten in een van de cottages en suites. Elke vrijdag is hier een night market met live muziek en heerlijk eten. Absolute aanrader.

Boschendal ligt in Franschhoek, de plaats -de naam zegt het al- waar de Fransen vroeger zaten.

Boek hier de overnachting bij Boschendal

www.boschendal.com

Spier

Dit is de oudste wijnkelder van Zuid-Afrika. Rondlopen hier is al een lust voor het oog. Je kunt hier ook overnachten, picknicken, ze hebben een vegetarische picknick! en heerlijk eten in het restaurant.

Boek hier de overnachting bij Spier

www.spier.co.za

Hidden Valley Wines

Prachtige plek, deze vallei met wijngaarden tussen de bergen. Bestel hier een borrelplank of boek een wijnproeverij, genieten maar.

Boek hier de overnachting bij Hidden Valley

Overnachten in Stellenbosch bij Wedgeview

Er zijn heel veel leuke hotels in Stellenbosch en omgeving maar Wedgeview is mijn absolute favoriet. Gerund door een Nederlands stel, Dave en Anouk met een geweldige staff is het in alle opzichten perfect vertoeven hier. Super kamers, zwembad, spa, prachtige omgeving; echte aanrader.

Boek hier de overnachting in Wedgeview

Een ander mooi hotel, op een protea farm is Sugarbird Manor.

Boek hier de overnachting in Sugarbird manor

Delen in het goede leven

Het goede leven, dat mag duidelijk zijn als je al deze mooie plekken ziet met het heerlijke eten en drinken. In Stellenbosch en de omringende wijnlanden zijn er veel mensen voor wie het goede leven minder vanzelfsprekend is. Mijn zoon Reinder werkte een half jaar in Stellenbosch en een van de tuinmannen van de lodge noemde zijn pasgeboren zoon ook Reinder, een naam die hier waarschijnlijk weinig voorkomt.

Maar op kraambezoek bleek dat déze kleine Reinder in een heel andere omgeving opgroeit. Het kleine huis stond met wat andere hutjes vlak naast de drukke weg, het terrein bezaait met afval, een paar haveloze shirts aan de waslijn.

Projecten voor kansarme kinderen en jongeren in Stellenbosch

Speciaal voor kansarme kinderen en jongeren hebben verschillende wijnhuizen projecten opgezet. Zo heeft  Laurence Graff - bekend van de edelstenen en de eigenaar van Delair Graff - de FACET foundation opgezet waarmee ze verschillende gemeenschappen en projecten in Zuid-Afrika, Botswana en Lesotho ondersteunen op het gebied van onderwijs, ontwikkeling en gezondheid. Met het Pebbles Project www.pebblesproject.org richten ze zich op het versterken van de gemeenschappen in de Winelands en op het bieden van kansen aan kansarme jongeren uit Stellenbosch en omgeving.

Ook Spier neemt deel in allerlei initiatieven gericht op het ondersteunen en ontwikkelen van kansarme jongeren in de wijnstreek. 

Het mooiste voorbeeld komt van Jake. Hij werkte als nachtportier in een lodge en raakte in gesprek met een gast. Die zag wat in de jongen die graag wilde maar niet de financiële middelen had om verder te studeren. Hij betaalde zijn opleiding aan de hotelschool; Jake is sinds twee jaar manager in een lodge. Bijdragen aan een goed leven, dat is het echte goede leven.

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.