augustus 7, 2023

De tempels in Angkor Wat zijn geweldig, maar het is niet de plek waar je veel contact hebt met de lokale bevolking. Dat vind ik zelf altijd het leukste aan reizen, zien hoe mensen leven, waar ze wonen, de sfeer proeven. Tijd dus om vanuit Siem Reap een bezoek te brengen aan een dorpje bij het nabijgelegen Tonlé Sap meer.

Excursie naar Kampong Phluk vanuit Siem Reap

Naar de ochtendmarkt in Rolous

Heel vroeg vertrekken we met de bus uit Siem Reap. Onze eerste stop is bij de Ro lus ochtendmarkt. Ondanks het vroege tijdstip is het er al een drukte van belang. Zeker 60 middelbare scholieren doen op een groot veld voor de markt hun gymoefeningen. Allemaal in het gelid en allemaal exact hetzelfde doen, dat zie ik in ons individualistische onderwijs systeem niet snel gebeuren.

Geuren en kleuren op de markt

Op de markt zelf komen de geuren en de kleuren mij tegemoet. Eenvoudige kraampjes, volgeladen met fruit en groenten, een parasol tegen de zon. Varkenskoppen met uitgedoofde ogen recht op een tafel, dode eenden met hun kopjes omlaag. Voor ons is dat vaak even wennen, maar wat is eerlijker? Een " what you see is what you get" , als het gaat om vlees? Of een industrie met dierenleed achter gesloten deuren?

Het is een drukke markt. Ik loop tussen de kraampjes door en koop wat fruit bij een dame waarvan de man ligt te slapen in zijn hangmat. De vrouw knipoogt naar mij met een blik van "leer mij de mannen kennen".  Ik knipoog terug. We begrijpen elkaar. 

Vismarkt met verse vis uit het Tonlé Sap meer

Het achterste deel van de markt is voor de vis.. Veel levende vissen in grote plastic bakken, of net schoongemaakte exemplaren. Schelp-en schaaldieren in alle soorten en maten. Een ding is zeker. Het is super vers. Art onze gids vertelt dat het allemaal gevangen is in het Tonlé Sap meer, een belangrijke voedselbron voor de Cambodjanen. Meer dan de helft van alle vis komt hier vandaan.

Tonlé Sap, het grootste meer van Cambodja

Als je de kaart van Cambodja ziet dan is het grote uitgestrekte Tonlé Sap meer in het midden van het land niet te missen. Het is een bijzonder meer wat te maken heeft met de seizoenen. Tijdens de droge tijd vloeit water uit het meer via de Tonlé Saprivier in de Mekong bij Phnom Penh. Tijdens de regentijd is de waterstand in de Mekong echter zo hoog dat het water vanuit de Mekong via de rivier weer het Tonlé Sapmeer instroomt. Een natuurlijk communicerend vat. Door deze enorme watertoevoer kan het meer wel 25.000 vierkante kilometer worden en is daarmee tijdelijk het grootste meer in Zuid Oost Azië. Het fenomeen wordt jaarlijks gevierd in november en heet Bon Om Touk.

Vissers met een speciale vistechniek

Na de markt vertrekken we richting het meer. Onderweg langs de kant van de rivier de vissers die staand in het water de netten uitgooien met een bijzondere werptechniek .

Kampong Phluk

We komen aan in Kampong Phluk. Een dorpje met een lange rechte straat met kleurrijke huizen op hoge palen. Ze zijn voorbereid op de wisselende waterstand hier. Aan het einde van de straat de school en een mooi gedecoreerde tempel. Ondanks het feit dat de huizen er mooi uitzien lijkt het leven me hier geen vetpot. Art vertelt dat iedereen van de visvangst leeft en in het droge seizoen zelf rijst verbouwd. 

Het is te hopen dat het waterpeil van het meer goed blijft. In Laos zag ik dorpjes die door de bouw van stuwdammen door China, plotseling droog kwamen te liggen, de bestaansbron opgedroogd. Een echte tragedie.

Tocht over het Tonlé meer

Vanuit het dorp stappen we op de boot voor een tochtje over het meer. Enorm uitgestrekt, water waar je maar kijkt. Ook hier weer vissers in actie.

De boot legt aan bij een drijvend restaurant waar we een kopje koffie drinken. In een waterbak zie ik zes krokodillen opgepakt op elkaar liggen. Ik ben niet perse een fan van krokodillen, maar dit lijkt me echt dierenmishandeling. Ik vraag Art waarom de krokodillen hier zijn.

Steeds minder krokodillen

Hij vertelt dat er vroeger veel krokodillen en slangen waren, hun aantal loopt sterk terug. Zo kunnen de bezoekers de krokodillen nog zien. Dit is de mooie versie. Bij de souvenirschop zie ik later tasjes van krokodillen leer. 

Natuur onder druk

Een ding is zeker, ook hier staat de natuur onder druk. Ik hoor later dat de ontbossing in dit deel van Cambodja een groot probleem is. Tijdens het regenseizoen staan de bomen onder water, daarmee geven ze voedingsstoffen af die belangrijk zijn voor vissen en vogels. En voor de mensen. De mensen voor wie het meer en de vis van levensbelang zijn. 

Boek hier de excursie naar Kampong Phluk

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant