Dieren op de lokale markt op reis
Daar loop je dan tijdens je reis, op een lokale markt ergens ver van huis, absoluut de leukste plek om een land en de cultuur te ervaren en contact te hebben met de lokale bevolking. En , ineens zie je het: een kip aan een touw die eruitziet alsof hij zelf ook niet weet hoe hij daar is beland. Vissen in een bak waar je goudvis nog depressief van zou worden. Of, zoals ik meemaakte in Sulawesi, een buffelhoofd dat op de grond ligt te staren. Als je denkt dat dat al heftig is, even verderop zie je een varken zo strak tussen bamboestokken geklemd dat je het er benauwd van krijgt.
Geschokte reizigers
Reizigers zijn vaak enorm geschokt als ze dit zien op reis. Vaak is de reactie; “Oei, hoe kunnen ze dit hier doen?” En ja, het is confronterend om dat soort dingen in het echt te zien. Maar is het in Nederland eigenlijk veel beter? — of alleen wat beter verstopt?
In Nederland worden jaarlijks 600 miljoen dieren geslacht
Want laten we eerlijk zijn, in Nederland zie je geen kippen bungelen aan touwen op straat. Nee, bij ons is alles netjes weggestopt achter dikke muren, worden de dieren vervoerd in geblindeerde veewagens en eindigen ze in mooie verpakkingen. Onze dieren zitten (bijna allemaal) in de bio-industrie, waar ze met miljoenen tegelijk op elkaar gepropt worden. En de Nederlandse kippen mogen dan wel niet op een markt hangen, maar hun vleugels wijd uitspreiden, dat zit er meestal ook niet in.
Elk jaar worden er in Nederland zo’n 600 miljoen dieren geslacht. 600 miljoen.
bron: CBS
Dierenleed in Nederland achter gesloten deuren
Alles gebeurt achter gesloten deuren, zodat we gewoon ons karretje in de supermarkt kunnen vullen zonder na te denken over wat er echt gaande is, of omdat we werkelijk geen idee hebben.
Dieronvriendelijke activiteiten op reis
Nu moet ik zeggen, er gebeurt wél iets positiefs als het gaat om dierenwelzijn. In de reiswereld, tenminste. Steeds meer reisorganisaties nemen maatregelen als het om dieronvriendelijke activiteiten gaat. Geen olifanten meer wassen, geen selfies met tijgers, en geen dolfijnen achterna jagen. Gelukkig maar, want die olifant wordt ook niet vrolijk als hij met z’n zoveelste toerist door de jungle sjouwt. Het is fantastisch dat we steeds bewuster worden van dierenleed op reis. Ik zat in 1990 ook nog vrolijk op een olifant in Thailand, moet ik met schaamte bekennen.
Dierenbeleid van reisorganisaties
Goed nieuws dus. Zo schreef een reisorganisatie recent: "Daarom hebben wij met de hulp van de internationale non-profit organisatie World Animal Protection (WAP) en in overeenstemming met de ANVR een dierenbeleid voor al onze reizen opgesteld. Daarmee beschermen we niet alleen de dieren, maar zorgen we ook dat jij als reiziger de beste ervaring hebt".
We wijzen graag naar de ander
Ik wens echter dat we niet alleen het braafste jongetje van de klas zijn als het gaat om dierenleed op reis, maar ook stilstaan bij ons eigen systeem dat miljoenen dieren op een dagelijkse basis opsluit en slacht. We wijzen graag in Nederland met de vinger naar een ander, terwijl het echte dierenleed zich afspeelt in onze eigen achtertuin. Alleen zien we dat niet. En wat we niet zien, daar hoeven we ons ook niet schuldig over te voelen, toch? Het voortschrijdend inzicht over omgang met wilde dieren op reis is alleen maar toe te juichen, maar hoe mooi zou het zijn als we tegelijkertijd ook anders gaan kijken en handelen als het gaat om de dieren in de bio-industrie.
Een varken in een bamboeklem
Dit is een heel serieus stukje geworden. Maar dat verdient het onderwerp ook. Want dat buffelhoofd in Sulawesi was misschien geen fraai gezicht, maar de schaal van dierenleed hier in Nederland? Die laat zelfs dat varken in z’n bamboeklem er nog goed vanaf komen.
Meer informatie: wakker dier
Lees over ceremonies op Sulawesi