december 6, 2021

De Wild Coast is wild en wonderschoon tegelijk

Mijn zoon stuurt me een film van de Wild Coast. Ik herken het meteen; de kustlijn met de bomen tot vlak bij het water, de riviermondingen, de kliffen en de heuvels, de verlaten stranden en de typische koeien met hun enorme puntige hoorns, de geitenkuddes en de ronde gekleurde Xhosahuisjes.  Onder water prachtige beelden van indrukwekkende walvissen, spelend en duikend aan de oppervlakte.

Paren en baren

 Ik heb ze hier nooit met eigen ogen gezien, maar ik weet dat ze elk jaar op deze plek komen vanuit het Zuidpoolgebied om te paren en te baren. Slimme beesten, ze weten waar ze moeten zijn!  De prachtige film is van een milieuorganisatie en heeft een duidelijke boodschap. Laat Shell hier alsjeblieft geen seismologisch onderzoek doen om te onderzoeken of er olie zit in de wateren voor de kust.  Helaas, ondanks de protesten van de milieugroepen die de gevolgen hiervan vrezen voor dit unieke, bijzondere gebied is de toestemming door de rechter verleend (dec 2021).

Schipbreuken

Als er een bestemming is die ik in mijn hart heb gesloten, dan is het wel dit deel van Zuid-Afrika. De naam kreeg het gebied vanwege de vele schipbreuken die hier vroeger waren, maar Wild in de zin van puur en ongerept is zeker ook van toepassing. De Wild Coast ligt in de Oostkaap in Zuid-Afrika, tussen de Westkaap en Kwazulu Natal, ten noorden van East Londen.

 Exentrische ligging

Het is op toeristisch gebied redelijk onbekend, dat heeft zeker met de ligging te maken. Maar als je even doorzet dan word je absoluut beloond voor je inspanning. Ik bezoek de Wild Coast samen met mijn zoon ter afsluiting van zijn stage in een lodge in Stellenbosch. We rijden vanuit Stellenbosch naar de Wild Coast. Vandaaruit vliegen we vanuit East Londen terug naar Kaapstad.

Mooie route

De route is echt een aanrader.  We bezoeken Knysna, Addo Elephant Park, Grahamstown en rijden via East Londen via de N2 naar Port St Johns en Coffee Bay in de Wild Coast. Deze plaatsen zijn nog het beste te bereiken, naar veel andere plaatsen in de Wild Coast gaat geen verharde weg. Ook hier is wild van toepassing.

Niet aangeharkt

Verwacht geen aangeharkte plaatsen hier, de wegen zijn modderig, vol met gaten, overstekende koeien en je moet af en toe omlopen vanwege een rivier. En oké ik weet het, het klinkt als een cliché maar het is gewoon echt waar; de natuur is prachtig en indrukwekkend. De mensen die we tegenkwamen onvergetelijk. Als de naam Wild Coast valt dan kijken we elkaar aan, de beste reis die we maakten.

Jacq's tips voor de Wild Coast

Hiken, paardrijden en genieten van de chille sfeer

Overnacht in Coffee Bay zeker bij Roger en Leonie van  Geckos B & B Nooit werden we vriendelijker uitgenodigd voor het ontbijt. ‘Good morning Reinder, good morning, Jacqueline, how would you like your breakfast”. We kwamen aan in het donker en het was voor ons even lastig te vinden, maar de vriendelijke ontvangst van dit echtpaar op leeftijd maakt echt alles goed.

Wandel naar Hole in the Wall. We vertrekken vanuit de hostel Coffee Shack Adventure en wandelen in ongeveer drie uur langs de kust naar de rots die midden in de branding staat. In het midden een groot gat, de Hole, ontstaan door erosie. Terug in het hostel is het feest, muziek, dans en veel gezelligheid.

Port St Johns. Ik zei het al eerder, heb niet te hoge verwachtingen van de kwaliteit van de straten hier, maar het is zeker de moeite waard deze plaats te zien. Hier luisteren we ademloos naar de verhalen van de eigenaar van Steve’s pub & restaurant, die ons zeer gedetailleerd verslag doet van alle ongelukken die er waren met de haaien in deze zee. Het is te koud, ik weet niet of ik anders een duik had willen nemen. Gelukkig zijn er stranden in de buurt waar je wel goed kunt zwemmen.

Overnacht in Port St Johns zeker bij The Lodge on the beach. Je zit letterlijk on the Beach. Aapjes spelen in de bomen boven mijn hoofd. Veel chiller gaat het niet worden.

Ik heb altijd het idee dat een fijne goed uitgeruste keuken de beste garantie is om een uitgebreide en goede maaltijd op tafel te zetten. Tot ik at bij The Wooden Spoon. De keuken zit in een kleine caravan waar de eigenaresse kookt en intussen op haar baby let. Manlief tokkelt op zijn gitaar en rookt ondertussen een joint. Nog nooit heb ik zo lekker gegeten. Ik zal nooit meer zeuren over mijn kleine keuken.

Vanuit  Amaponda Backpackers Lodge gaan we paardrijden langs de kust in Port St Johns. We komen door kleine plaatsjes en sluiten af met een rengalop op het strand. Ik rij al jaren paard, mijn zoon is een beginner. Maar hij zit zeer relaxed op het paard en beweegt mee, zelfs tijdens de galop. ‘Ja mam, ik kreeg een joint in het hostel, heel chill”. O ja, vergeten te vermelden, de Wild Coast heeft een ook zeer relaxte vibe.


Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant