november 20, 2023

Als je genoeg hebt van de bruisende straten van het mondaine Kaapstad en toe bent aan "the real rural South Africa", dan is het tijd om de Cederbergen te ontdekken.

Cederbergen ten noorden van Kaapstad 

De Cederbergen in Zuid-Afrika, de regio ten noorden van Kaapstad is misschien wat onbekender, maar zeker de moeite waard met zijn adembenemende natuur, de meest fantastische sterrenhemels, rust en ruimte. Slechts drie uur rijden van Kaapstad en het voelt als een andere wereld. Natuurlijk kun je ook richting het oosten gaan. Ik denk even aan Stellenbosch, Franschhoek, de Gardenroute of de route 62 richting Oudshoorn. Prachtig, zoals (bijna) alles in Zuid-Afrika. Luxe ook, zeker de mooie wijnhuizen, wij gaan dit keer echter niet voor de luxe, wij gaan voor de natuur.


De Cederbergen uniek natuurgebied

De Cederbergen, oranje gebrand door ijzeroxide, domineren het landschap. Grillige zandstenen rotsformaties, zoals het Maltezer Kruis en de Wolfbergboog, en oude rotstekeningen van San en Khoi, maken dit gebied werkelijk spectaculair. De Cederbergen zijn sinds 1973 erkend als een beschermd natuurgebied.

Route naar de Cederbergen vanuit Kaapstad

Vanuit Kaapstad vertrekken we richting het noorden via de N7. Na een paar uur rijden door pittoreske dorpjes en langs eindeloze vergezichten, slaan we zo'n 30 kilometer na Citrusdal af richting de Gecko Creek lodge.

Back to basic in de Gecko Creek lodge

We gaan namelijk back to basic. De Gecko Creek lodge is een camping/ tentenkamp met eigen kookgelegenheid in een privé-natuurreservaat van 517 hectare dat grenst aan het 80.000 hectare grote Cederberg-reservaat. Je kunt er overnachten in een cottage, een cabin of in een tent en genieten van een kampeerervaring zonder dat je je eigen tent hoeft mee te nemen of op te zetten.  

Toch in de cottage

Back to basic, helemaal waar is dit niet; we slapen in de enige cottage op het terrein. Een cottage zonder elektriciteit-dat wel-, waar je 's avonds de kaars uitblaast als je gaat slapen, een heerlijk Hans en Grietje huisje met een inrichting waar mijn Oma erg enthousiast over zou zijn en met het meest fantastische uitzicht over de imposante rotsen en de vallei. Dat laatste gaat nog het beste vanuit de hangmat op de veranda van de cottage waar  je makkelijk met z'n tweeën in kunt.

Zelf koken

Zelf koken doen we wel, op weg naar de lodge stoppen we bij de SPAR in Piketberg waar we onze voorraad voor de komende dagen inslaan. Op het terrein van de lodge is een lapa waar de potten en pannen klaar staan en een met vuur verwarmde openlucht boma waar het 's avonds gezellig zitten is. De lapa en de boma horen bij de Afrikaanse traditie van het buitenleven en het vieren van sociale verbondenheid. Zwemmen kan hier ook, er is een zoutwaterzwembad en iets verderop is de Olifantsrivier. Alleen die naam al!

Hiken in de Cederbergen

We zwemmen, kaarten, lezen en relaxen in de hangmat en we gaan natuurlijk hiken. De Cederbergen staan bekend als een topplek in de West-Kaap voor liefhebbers van wandelen en rotsklimmen. Er zijn diverse wandelingen in de omgeving, met verschillende zwaartes; wij kiezen voor een wandeling van zo'n drie uur naar de waterval Algeria. Klimmen en klauteren in de hitte, drie uur lijkt ons genoeg. Voor de echte sportieveling is er ook de wandeling naar de Wolfberg Arch, maar dan praat je al snel over minimaal 5 uur hiken.

Cederberg Algeria Campsite startpunt van de hike

We starten bij de Cederberg Algeria Campsite, zo'n 3 kwartier rijden van de lodge en kopen voor 85 Rand pp een permit bij de receptie. Er staan borden langs de route, de waterval is niet te missen. Volgens de informatie op de website van de camping op capenature.co.za is de hike van Algeria naar de Middelberg Waterfall "moderately steep en well-marked, offering a pleasant hiking experience".  Dat klopt, het is een prachtige wandeling met een geweldig uitzicht over de vallei en de roodbruine rotsen en als beloning een imposante waterval met glashelder drinkwater. We belonen onszelf met een duik die de poolparty's in Kaapstad doet verbleken. 

Sterrenkijken op Zuid-Afrikaanse Stijl

Als de avond valt en de sterren zich tonen als glinsterende diamanten aan de hemel, wordt het tijd voor een staaltje Zuid-Afrikaanse sterrenkunde. We genieten van de sunset en sluiten de dag af met een klim op de rotsen waar we de melkweg bewonderen. Hier kan geen enkele lichtshow tegenop.

Alle info op een rij:

  • Huur de auto bij Sunny Cars

Waar overnachten in de Cederbergen?

 

  • Boek een tent of cabin bij de Gecko Creek lodge. Het is zoals gezegd heel basic. De nieuwe beheerder wil er ook retreats gaan houden ( Dec 2023).

Wil je meer comfort? 

  • Bushmans Kloof Wilderness Reserve & Wellness Retreat                 Een luxe lodge met een spectaculaire omgeving en uitstekende voorzieningen.
  • Cederberg Ridge Wilderness Lodge                                                      7 km van Clanwilliam, ook luxe en met een geweldig uitzicht over de Cederbergen
  •  Clanwilliam Hill Lodge                                                                Gelegen in de stad Clanwilliam, een eigen vakantiehuis voor 6 personen met zwembad en open haard.
  • Travellers rest, ook een super plek met chalet's, kamers en een groter vakantiehuis. Een prima plek om de omgeving te verkennen

Rij voor de hike die wij gedaan hebben naar de Cederberg Algeria Campsite, koop een permit en de rest wijst zich vanzelf. Neem water en een petje mee.

Voor meer informatie over wandelingen in de Cederbergen klik hier

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.