februari 17, 2024

Na alle safari's en indrukwekkende game drives, zou je bijna vergeten dat er ook gewoon dorpen en steden zijn in Tanzania. Onderweg van Karatu naar Arusha passeren wij het plaatsje Mto wa Mbu gelegen in de Manyara-regio, in het oosten van het land.

Wandelen onder leiding van een lokale gids

Een lange doorgaande weg, kleurrijke kramen met groenten en fruit, winkels in alle soorten en maten aan beide kanten van de weg, brommers, tuk tuks en fietsen door elkaar, het is een bedrijvig gebeuren hier. Mto wa Mbu staat bekend om de culturele diversiteit en om de kleurrijke markt waar lokale ambachten en producten te vinden zijn én er is een Masai markt met allemaal dezelfde souvenirs. Een lokale markt bezoeken op reis, ik ben er dol op.

Lokale gebruiken en bananenbier  

Maar eerst gaan we onder leiding van de lokale gids Mkopi wandelen door het dorp. Hij zal ons inwijden in de geheimen van het brouwen van bananenbier en meer vertellen over de gebruiken van de lokale bevolking. Deze tour maken op een mountain bike kan ook, maar wij geven de voorkeur aan een iets rustiger tempo, wandelen dus.

markt in Mto wa Mbu

Mto wa Mbu, rivier van muggen

Mto Wa Mbu, ik heb moeite de naam goed uit te spreken. Mkopi uiteraard niet: " De naam Mto wa Mbu betekent "Rivier van Muggen" in het Swahili". Dat klinkt niet goed. Ik slik geen malariatabletten deze reis, ik heb alleen een noodpakket bij me. Mkopi ziet me waarschijnlijk verschrikt kijken, want hij voegt er meteen aan toe. "Geen zorgen voor nu. De malariamug is alleen 's nachts actief." Een opluchting, dan lig ik alweer veilig onder mijn klamboe in de lodge.

Cultural Tourism Programme Mto wa Mbu

Mkopi werkt al jaren als gids bij het Cultural Tourism Programme, oorspronkelijk opgezet door SNV, een Nederlandse organisatie en later overgedragen aan de Mto wa Mbu gemeenschap. Enthousiast en trots neemt hij ons mee op de tour. 

Eerst een echt kopje koffie

Al de hele reis was er de wens om in de ochtend een koffiestop te maken. Dat is bijna onmogelijk in Tanzania buiten de grote steden, maar hier in Mto wa Mbu grijpen we onze kans bij Café Kabisa. Volgens insiders de beste koffie van Tanzania, en ze hebben gelijk.

Mto Wa Mbu een populaire plek

We beginnen bij de rijstvelden die naast de doorgaande weg van Mto wa Mbu liggen. Vroeger woonden voornamelijk de Masai hier maar de vruchtbare bodem, het water van de rivier en het klimaat trok veel mensen aan. Momenteel heeft Mto wa Mbu zo'n kleine 30.000 inwoners en wonen er meer dan 120 verschillende etnische groepen. Mkopi wijst op een plant vlakbij het rijstveld.

De Sodomsappel

Het blijkt de Sodomsappel te zijn, een soort multi-inzetbare medicinale plant. Heb je buikpijn dan eet je de wortels, de stengel houdt de tanden schoon, de bladeren gebruik je om schoon te maken  en heb je een wondje dan helpt het sap op de wond. Mkopi perst wat sap uit de bladeren en smeert het op mijn hand waar een wondje zit. Et voilà, 's avonds is het helemaal genezen. Maar het belangrijkste voor ons toeristen komt nog. De bloem brengt geluk bij het reizen. Mkopi geeft ons allemaal een bloem mee.

Houtsnijwerk van de Makonde stam

De volgende stop is een houtsnijwerkplaats, waar leden van de Makonde stam, die oorspronkelijk uit Mozambique komen, dit ambacht van vader op zoon doorgegeven. Ze maken de mooiste houtsnijwerken van verschillende houtsoorten zoals ebbenhout, mahonie en teakhout. Vooral de tree of life is prachtig, erg knap hoe dit gemaakt wordt.

We verlaten de grote weg en lopen langs huizen door het dorp. Was aan de waslijn, geiten en kippen op het erf, ook hier een en al bedrijvigheid.

Een slokje bananenbier 

En dan tot slot het hoogtepunt van de tour, op naar het bananenbier. Er gaat een wereld voor mij open over de bananen. Zo blijken er meer dan 30 soorten te zijn. Ze kunt ze koken, eten, bakken en er wijn en bier van maken. We proeven het bier en de wijn. De  wijn smaakt me beter dan het bier maar ik heb toch niet de neiging een fles mee te nemen. 

Veilig thuis

Mkopi kan nog wel uren doorpraten maar we willen ook nog even naar de markt. Als ik twee weken later veilig thuiskom vind ik een verschrompeld bloempje in mijn tas. De bloem van de Sodomsappel uit Mto wa Mbu.

Wil je een culturele wandeling maken in Mto wa Mbu? Of een andere activiteit ondernemen? Op de onderstaande website vind je alle informatie.

www.mtowambuculturaltourism.org

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant