januari 20, 2023

Een eigen museum of een kunsteiland?

Je ziet steeds meer dat succesvolle en kunstminnende ondernemers hun eigen particuliere museum bouwen. Mannen als Van Caldenborgh (museum Voorlinden in Wassenaar), Hans Melchers (More in Gorssel) en Geert Steinmeijer (No Hero in Delden) realiseerden zo hun eigen legacy. Maar het kan nog veel gekker. Tetshiko Fukutake, ceo van Benesse holding, kocht het Japanse eiland Naoshima en stichtte er maar maar liefst 3 musea voor hedendaagse kunst, alle ontworpen door de beroemde architect Tandao Ando. Een absolute must voor de kunstliefhebber, zo is ons verteld.  Dat wilde mijn reisgenoot J., liefhebber van kunst en architectuur, wel eens met eigen ogen zien en omdat we toch in Japan waren togen we naar Naoshima.

Naoshima overtrof onze verwachtingen, het hele eiland ademt moderne kunst met de verschillende musea, overal beelden en sculpturen en zelfs een hotel letterlijk in het museum: het Benesse house.

De pompoenen van Yayoi Kusama

Naoshima ligt voor de kust van Okayama, tussen het hoofdeiland Honshu en het eiland Shikoku in. We vertrekken met de ferry vanaf Uno naar Miyanoura, aan de westkust van Naoshima.  Het eerste wat opvalt zodat je aankomt is de enorme rode pompoen van Yayoi Kusama. De gele pompoen is waarschijnlijk nog bekender maar de rode is ook geweldig. Je kunt er zelfs in. Kusama heeft in diverse interviews gezegd dat zij al vanaf kinds af aan dol is op pompoenen vanwege de grappige vorm en de warmte die ze uitstralen. Grappig zijn ze zeker.

Iets verderop een grote blauwe olifant, het kan niet missen we zijn op een kunsteiland met een grote 'K'.

Fietsen op Naoshima

Net zoals op het waddeneiland thuis nemen we ook hier de fiets. Dat is voor de korte afstanden prima te doen, en voor de plekken op het eiland die iets verder wegliggen rijden er ook bussen. Je kunt overnachten in het Benesse House maar dan moet je diep in de buidel tasten. Japan is sowieso niet een hele goedkope bestemming, dus we kiezen voor een goedkopere optie. We verblijven in Sparky's house. Een prima hotel.

Er zijn veel meer mogelijkheden, zie hieronder .

Boek hier je hotel op Naoshima

Geweldige musea op Naoshima

Van de drie prachtige musea hebben wij er twee bezocht; het hoogtepunt van ons bezoek aan Naoshima.

Chichu Art Museum

In het Chichu Art Museum hangen werken van beroemde kunstenaars. Het gebouw bevindt zich grotendeels onder de grond, waardoor het bijna opgaat in het landschap. We hadden het al gelezen. Dit is één van de beste musea ter wereld voor hedendaagse kunst. Een betonnen constructie van 3 verdiepingen onder de grond. Je vindt hier de waterlelies van Monet maar ook werken van James Turell en Walter de Maria. Ook zonder de kunst is het gebouw zeer de moeite waard. Het is bijzonder vormgeven met lichtschachten en binnenplaatsen.

Bijzonder is ook de tuin met de favoriete planten van Monet en een heel aardige tuinman.

Benesse House

Het tweede grote museum is het Benesse House. Hier vind je werken van onder andere Andy Warhol, Keith Haring en Gerhard Richter. Het geheel bestaat uit vier gebouwen; het museum, Oval, Park en Beach. Ook buiten zijn zo'n 20 kunstwerken te zien. Je vindt er ook restaurants, winkels en een café. 

De gele pompoen van Yayoi Kusama

Het beroemdste kunstwerk van het eiland staat ook hier, de gigantische gele pompoen van Yayoi Kusama.

Zhang Xiiaogang, gezien in Delden en Naoshima

Wat ons bijzonder opviel in het Benesse House was het schilderij van Zhang Xiiaogang, zie de foto rechtsonder. Van dezelfde kunstenaar is ook een werk te bewonderen bij No Hero in Delden! (links).

Architect Tadao Ando

De musea zijn ontworpen door de Japanse architect Tadao Ando.

Minimalistische architectuur is zijn handelsmerk, meestal werkt hij met beton en zijn spel met licht en schaduw kan ik eigenlijk niet beschrijven, dat moet  je met eigen ogen zien!

Hij heeft inmiddels meerdere grote musea overal ter wereld op zijn naam staan en neemt waarschijnlijk ook de uitbreiding van het Kröller Muller museum voor zijn rekening. De gebouwen zijn hier geintegreerd in het landschap en veelal onder de grond gebouwd. Geen storende betonnen gebouwen dus op het eiland; het lijkt of het beton dat je wel ziet altijd al hier was.   

Kunst en architectuur verweven in het landschap

We wandelen, bewonderen en verwonderen ons drie dagen lang, reisgenoot J. had wel drie weken willen blijven. Het is jammer dat hij de middelen niet heeft, want zo’n eigen eiland…..

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.