maart 31, 2024

Bitte Berlijn

Berlijn is een fascinerende stad. Niet te aangeharkt en sauber, maar juist met een spannende, wat rauwe vibe die doet denken aan Amsterdam in de jaren 80. Een inspirerende omgeving voor kunstenaars en artiesten zoals David Bowie die hier een tijd woonde en er zijn bekende albums Low, Heroes en Lodger maakte. Inmiddels is de stad steeds iets 'netter' geworden, veel braakliggende terreinen zijn bebouwd, maar de sfeer is nog steeds lekker los.

Berlijn en het rauwe randje

Een paar dagen naar Berlijn is altijd een goed idee en ook al ben je er eerder geweest, elke keer ontdek je zeker iets nieuws. Berlijn heeft alles; een rijke geschiedenis, historische bezienswaardigheden- denk aan de Brandenburger Tor en de Berlijnse Muur-, veel levendige wijken met trendy restaurants en leuke winkels en dat rauwe randje. Het terrein RAW, de vele open plekken, de krakers, de kunstenaars en de bijzondere mensen in niet standaard uitdossingen. Alles kan en niets is vreemd, juist dat maakt Berlijn zo speciaal.

Festivals en musea in Berlijn

Bovendien is er veel te doen, denk aan de Marathon van Berlijn, de Fashion week, het Internationale Filmfestival Berlinale en tal van andere activiteiten. Berlijn heeft meer dan 130 musea waarvan er veel gratis toegankelijk zijn. Het Joods museum ( LindenstraBe 9-14) en de Topographie des Terrors ( NiederkirchnerstraBe 8) en andere musea die gaan over de oorlog en het nazibewind zijn sowieso gratis in Berlijn.

Vossen en Beren in Berlijn

Berlijn is zo groot als de provincie Utrecht, met 3,8 miljoen inwoners en heel veel parken, de rivier de Spree en grappig genoeg ook veel vossen in de stad. Veel beren trouwens ook. Geen echte, maar ze zijn wel overal in Berlijn als symbool van de stad te vinden. Zonder enige enkele historische betekenis overigens. De beer werd in het verleden ooit opgenomen in de vlag als symbool van kracht en is nooit meer weggegaan .

Heftig verleden 

In Berlijn ontkom je niet aan het heftige verleden van de stad. Toen in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde kreeg Duitsland het behoorlijk voor de kiezen. Gedwongen tot herstelbetalingen, het deel Elzas Lotharingen met alle grondstoffen afstaan aan Frankrijk en alleen nog een leger toegestaan ter verdediging van het eigen land; we kennen dit allemaal uit de geschiedenisboeken. De beurskrach in 1929, veel armoede en werkloosheid begin jaren 30, de perfecte voedingsbodem voor de groei van het nationaal socialisme met de succesvolle joden als ultieme zondebok. Hoe desastreus het afliep weten we.

Holocaustmuseum

Bezoek in Berlijn het Holocaustmonument, Denkmal für die ermordeten Juden Europas). Het bestaat uit 2711 kleine en grote betonblokken en is ontworpen door Peter Eisenman. Het veld met de golvende blokken roept volgens hem een gevoel van desoriëntatie en isolement op en is symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind.

Motto Holocaustmonument

'Het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren. Dat is de kern van wat wij te zeggen hebben.' Dit motto werd geschreven door de Italiaanse schrijver Levi en zelf overlevende van Auschwitz.

Oost en West Berlijn

Berlijn werd na de Tweede Wereldoorlog verdeeld tussen Oost en West, net als heel Duitsland. De stad werd opgesplitst in vier sectoren, wat leidde tot de oprichting van Oost-Berlijn (onder Sovjet-invloed) en West-Berlijn (onder westerse invloed). In West Berlijn werd de D- mark ingevoerd, Oost Duitsland en dus ook Oost Berlijn had met de Reichsmark een zwakke munt, met als gevolg; iedereen wilde graag naar het Westen. In 1960 trokken 2,5 miljoen, voornamelijk hoog opgeleiden vanuit Oost naar West Berlijn. Om dit te stoppen werd op 12 augustus 1961 de grens dichtgemaakt met prikkeldraad. Op maandag 14 augustus 1961 werd de muur van steen gebouwd. Ondanks de muur deden mensen verschillende pogingen naar West Berlijn te vluchten. Bij de vluchtpogingen kwamen 198 mensen om, de laatste in februari 1989. In november 1989 viel de muur.

Die Mauer in Berlijn

Ben je geïnteresseerd in de muur en de historie dan zijn er verschillende plekken in de stad die je kunt bezoeken. Waar vroeger de muur liep zie je nu een dubbele rij straatstenen. Bij Checkpoint Charlie, de Potsdamer Platz vind je restanten van de muur. Het mooiste stuk vind je in de MühlenstraBe bij de East Side Gallery waar kunstenaars de restanten van de muur hebben beschilderd. Wil je iets bijzonders zien dan moet je vooral "die Mauer" bezoeken. Een imposant project van de Iraanse kunstenaar Asisi waar je goed kunt zien hoe het leven aan beide kanten van de muur eruit zag. Echt een aanrader. FriedrichstraBe 205.

Jacq' tips voor Berlijn

Kom met de trein.

Binnen een paar uur reis je vanuit Nederland naar het centrum van Berlijn. In Berlijn zelf, loop je rond of stap je in de bus, tram, U of S-Bahn. Een kaartje is zo gekocht en overal geldig. Voor € 9,90 kun je 24 uur overal in. Wil je de belangrijkste bezienswaardigheden zoals Tiergarten, de Brandenburger Tor, Unter den Linden en Alexander Platz zien? Stap dan in stadsbus 100.

Huur een fiets

Op de fiets is voor mij echt de beste manier om een stad te verkennen. Ik heb al diverse keren een fietstocht gemaakt in Berlijn en het was elke keer een groot succes. Er zijn verschillende fietstochten mogelijk en juist dat is zo leuk. Ook de afgelopen keer hadden we Nederlandse gids die al jaren in Berlijn woont en honderduit vertelde over Berlijn.

Boek hier je fietstocht

Baja Bikes banner algemeen 234x60

Ga wandelen in de wijk Prenzlauer Berg.

Deze wijk was ooit een van de armste wijken van Berlijn maar nu vind je er zoveel leuke restaurantjes, cafés en trendy winkels. Vooral de Kastanienallee vind ik een leuke straat.

Lekker eten in Berlijn

Je ziet hier veel nieuwe trends op culinair gebied en volop mogelijkheden voor vega's. In de wijk Prenzlauer Berg zijn veel leuke hippe restaurants en ook de Oranienburger StraBe in de wijk Mitte is een aanrader. Ik heb zelf heerlijk gegeten bij het Georgische restaurant Kin Za. Losse sfeer en bijzonder smaakvol eten met ook weer veel mogelijkheden voor de vega's onder ons. 

Wil je Oosters eten, dan kom je ook volop aan je trekken; Berlijn heeft veel Vietnamese restaurants. Nog een overblijfsel van de uitwisseling tussen de DDR en het communistische Vietnam. Maar ook ouderwets Duits eten kan ook. Dan moet je naar restaurant Lindenbrau aan de Potsdamer Platz of een Curry wurst halen in een tentje op straat.

Bezoek gratis de glazen koepel op de Reichstag

De Rijksdag, oorspronkelijk gebouwd in 1894, heeft een tumultueuze geschiedenis doorgemaakt, waarbij het diende als het centrum van de Duitse democratie, werd verwoest door brand in 1933 en uiteindelijk werd herbouwd na de hereniging van Duitsland. Tegenwoordig is het de zetel van de Duitse Bondsdag, het lagerhuis van het Duitse parlement.

Een Architectonisch Juweel

Het meest opvallende kenmerk van de Rijksdag is ongetwijfeld zijn glazen koepel, ontworpen door de Britse architect Sir Norman Foster. Deze moderne toevoeging aan het historische gebouw symboliseert transparantie en openheid in de Duitse politiek. Je kunt hier gratis naar toe. Reserveer vooral via www.bundestag.de mocht dat niet lukken dan kun je ook bij een wit gebouwtje naast de Rijksdag mogelijk nog een gratis toegangsbewijs krijgen. Wel je paspoort meenemen.

De koepel is dagelijks geopend van 8-24 uur, de laatste toegang is om 21.45 uur.

Overnachten in Berlijn

Oneindig veel mogelijkheden natuurlijk. Ik heb zelf een aantal keren Schoenhouse geboekt. Centraal gelegen in Mitte, super schoon en heel stijlvol.

Mocht je meer geld te besteden hebben dan adviseer ik  Oderberger . Alleen al dat zwembad én dat midden in de wijk Prenzlauer Berg. Ook daarom;  Bitte Berlin!

Reactie achterlaten


 1. Lieve Jack,
  Weer genoten van je verslag.
  Wij zijn al eens in Berlijn geweest maar ook wij vinden het een hele interessante stad .
  In 2020 waren wij 50 jaar getrouwd en daarom had ik een reis geboekt naar Berlijn met heel het gezin en aanhang.
  Alles betaald incl. uitstapjes en eten.
  Helaas kwam corona ertussen en hebben wij moeten annuleren.
  Naderhand kwamen onze gezondheid problemen te voorschijn en konden wij deze reis niet meer maken.
  Maar nu het goede nieuws.
  Ik ben in Nederland uitbehandeld maar ik heb een second opinion gevraagd.
  De artsen gingen akkoord en ik ben 25 maart in het UZA in Antwerpen geopereerd met goed resultaat.
  Nu ben ik in een verzorgingshuis aan het revalideren.
  Ik voel me super goed.
  De artsen staan er zelf verbaasd van
  Ik zal enige maanden nodig hebben om te herstellen maar hopelijk kan ik daarna toch weer wandelen en fietsen.
  Verre reizen zullen het niet meer worden maar ik hoop toch weer in Europa op vakantie te gaan .
  Misschien toch nog eens Berlijn zoals we eerder gepland hadden????
  Als dat lukt, denk ik aan jou.
  Wij zijn met 12 personen.
  Hopelijk tot later!!
  P.S. Ik heb jouw gegevens doorgegeven aan mijn zus die ook Zuid-Afrika wil bezoeken .
  Momenteel zitten ze in een verbouwing maar ze hebben wel interesse.

  Voor nu lieve groeten en misschien ooit Berlijn met ons gezin????

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant