juli 5, 2021

Ajaccio

Vanuit het zuiden weer on the road. Verder met onze roadtrip van Ajaccio naar Bastia. We starten in Ajaccio. De hoofdstad van Corsica heeft een prettige vibe, het is een beetje rommelig, daar hou ik wel van. Bij de haven is veel te zien en daarnaast kun je heerlijk slenteren door de kleine straatjes die ’s avonds omgetoverd worden tot een sliert van terrasjes.

Geboorteplaats van Napoleon 

Ajaccio is de geboorteplaats van Napoleon Bonaparte. De man met een indrukwekkende staat van dienst; als generaal, keizer en koning. Zijn invloed ervaren we nog steeds; denk aan de invoering van de achternamen, straatnamen, het metriek stelsel en het feit dat we rechts rijden. Het misschien wel het belangrijkste; zijn invloed op het bestuur en de rechtspraak, waar de essentie is dat alle onderdanen gelijk zijn voor de wet en waarin de rechtspraak openbaar is.

Strijder uit het verleden

Zoals met veel strijders uit het verleden wordt zijn heldendom genuanceerd door zijn daden die tegenwoordig absoluut niet meer door de beugel kunnen. Ik vind dat je dit soort zaken in de tijd moet plaatsen, discussieer erover en benoem het.  En luister ook vooral naar alle kanten van een verhaal, de verschillende percepties. En leer ervan. Enfin; we hebben het geboortehuis van Napoleon bezocht. In een smal straatje staat het huis. In de kamers het meubilair van die tijd en zijn bed. Al op negen jarige leeftijd vertrok Napoleon naar het vasteland om daar zijn opleiding te volgen. Negen jaar en dan al naar een militaire academie. Dat waren nog eens tijden.

De kleine grote man

Op het plein in Ajaccio is een gave openlucht tentoonstelling van alle films over Napoleon die er ooit gemaakt zijn. Op grote billboards zie je scenes uit de verschillende films. In 2023 komt de film Ajaccio uit met Jaoquin Phoenix (bekend van o.a. de film de Joker en Gladiator) in de hoofdrol.

Van Napoleon wordt altijd gezegd dat hij zo klein is. Het blijkt dat hij 1.67 was. Een normale lengte in die tijd waarin iedereen kleiner was dan nu. Het feit dat hij zich meestal omringde door imposante lijfwachten van een zekere lengte heeft het beeld van de kleine man ongetwijfeld versterkt. 

Aanraders in Ajaccio

Ga lekker chillen bij de strandtent Paillotte du Scudo. Prachtig gelegen net buiten Ajaccio. Heerlijk eten en een relax muziekje op de achtergrond. Wat wil de vakantievierende mens nog meer? We overnachten in Cala di Sole. Een geweldig hotel aan zee, heel populair, en ik snap waarom.

Corsica het wandelparadijs

Corsica is een paradijs voor wandelaars. Je vindt er de bekende GR 20. Het totale pad is 200 kilometer lang en is opgedeeld in 15 etappes. SNP-reizen heeft een aantal wandelreizen naar Corsica in hun aanbod. 

Omdat we rondreizen en we bovendien Corsica in juli bezoeken, het is aardig warm, kiezen we voor een korte wandeling. In Bastelica waar we twee nachten zijn, volgen we het geel aangegeven pad naar de Piscia d’Ortola.  Bastelica, een dorp boven de Gorges de Prunelli ligt vlak bij het skigebied van Corsica; de Val d ‘Ese. We overnachten in Boutique Hotel Artemisia. 

Glooiende heuvels, ezels die er rondlopen, een slaperige en rustige sfeer. De wandeling naar de waterval is een kleine 7 kilometer en goed te doen volgens de kenners.  We vetrekken vanaf de fontein die vlak bij het etablissement Chez Paul ligt en beginnen onze tocht. Eenvoudig had de eigenaar van ons hotel toch gezegd? Na 500 meter steil omhoogklimmen heb ik al zeer droge keel en staat het zweet op mijn rug. Grote keien waar je echt op moet klimmen, iets anders dan mijn dagelijkse wandelingen op Twickel in Twente. Na een half uur klimmen zijn de waterflessen bijna leeg. Gelukkig treffen we kort daarna een aardig Frans stel en horen we dat we het zwaarste deel achter de rug hebben en dat de waterval erg de moeite waard is. Dat willen we horen😊

In Corsica zij er veel korte wandelingen aangegeven met deze gele borden. Zo kun je in veel gebieden prachtig wandelen.

Een aanrader in Bastelica is het eerdergenoemde restaurant Chez Paul. Veel typsche Corsicaanse gerechten op de kaart, zoals kalfsvlees met witte bonen en de bekende kaasplank. Het is hier meestal erg druk, reserveren is raadzaam. chez Paul.

Bonifacio, boven op witte kliffen

We komen aan op het zuidelijkste puntje van Corsica, Bonifacio. In de verte kun je Sardinië zien liggen. Bonifacio ligt boven op steile witte kliffen die doorlopen langs de kust. Een beeld dat je in menige gids van Corsica tegenkomt. Niet voor niets natuurlijk. Het is werkelijk prachtig om te zien. We verblijven in hotel Solemare, gelegen aan de haven, die van alle kanten wordt omzoomd door steile rotsen. Dit hotel is een echte aanrader. Je hebt niet alleen een perfect uitzicht op de haven , je kunt bovendien bij het hotel gratis parkeren. Parkeren is namelijk echt een probleem in Bonifacio.  De boten in de haven zijn hier mogelijk nog groter en luxer dan die in de jachthaven van Calvi. Vanaf ons balkon kunnen we zien hoe de boten binnen varen, begeleid door de kleine snelle bootjes van de havendienst. Het is een mooi gezicht. Reisgenoot J. staat uren op het balkon, ik neem ondertussen een duik in het zwembad van het hotel.

 Even later lopen we over de kade de boten te bewonderen. Aan de kade van de jachthaven, die in een rechthoek ligt, zijn er tal van restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Goedkoop is het hier niet. Het hele eiland niet trouwens. Maar mijn ervaring is wel dat hoe zuidelijker je komt, hoe duurder het wordt.

Citadel en stadswallen

De volgende dag klimmen we vanuit de haven via een steile trap naar boven en bezoeken het oude centrum en de citadel van Bonifacio. In het verleden is Bonifacio vaak aangevallen door verschillende volken en de beruchte Moorse piraten.  Op de vlag van Corsica zie je daarom de afbeelding van een Piraat. Een herinnering aan de strijd die Corsica moest leveren en aan alle verhalen uit die tijd. De citadel en de stadswallen zijn uitgeroepen tot nationaal monument. Ik snap waarom, het is werkelijk prachtig om te zien.

U Diu Grossu Bonifatio

Wat een prachtig uitzicht op de kliffen heb je hier. Natuurlijk moet ik even poseren met de mooie beroemde zandkorrel rots ‘U Diu Grossu’op de achtergrond. Even later loop ik over de trappen van de Escalier du Roi d’Aragon. De 187 treden zijn uit de kalkstenen klif gehouwen en zijn één de highlights van de stad. In de oude stad zelf is het een gezellige drukte van belang in de kleine steegjes. Je vindt er veel winkeltjes met souvenirs en bijna om de 50 meter een restaurant of café, Toch is het niet onaangenaam. De omgeving is zo mooi dat je je met een beetje fantasie op de rustige stukken in de Middeleeuwen waant.

In deze omgeving vind je volop prachtige stranden. Zowel links als rechts van Bonifacio kun je je hart ophalen.

Naar de bergen van Corte

Vanuit Bonifatius rijden we eerst via de kust omhoog waarna we bij Aleria links afslaan richting Corte. Corte ligt centraal op Corsica. Deze ligging verklaart waarschijnlijk de aanwezigheid van een imposante citadel en de universiteit van het eiland. Het strand spreekt mij altijd aan, maar de bergen in de omgeving van Corte zijn bijna te mooi om waar te zijn. We overnachten net buiten Corte in de Chambre Haut. Als ik ‘s morgens heel vroeg uitkijk over de bergen en de vroege vogels hoor fluiten, dan ervaar ik een bijna magische sfeer. De bergen liggen in een soort gedempt licht en het is er muisstil.


Corsica ik ben verliefd

Tags

auto, boot Corsica, Corsica, Frankrijk, haven

Reactie achterlaten


  1. Mijn vriend is van het groen, de de bossen/ wandelen, klimmen, etc. ik daarentegen van de architectuur, dorpjes, de mooie baaien etc.
    Door het mooie reisverslag van Jacq, was dit een prachtig mooi eiland om samen te bezoeken, door dit verslag was ik er ook zeker van om dit eiland aan ons lijstje/ roadtrip toe te voegen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.