april 6, 2023

Met het vliegtuig vanuit Arusha kom ik aan in Stone Town op Zanzibar. Meteen in een totaal andere sfeer dan de safari vibe van de afgelopen weken. Afrika meets India, Arabië en het Midden-Oosten; smalle sfeervolle straatjes, mannen in lange oosterse kleding, vrouwen met hoofddoeken, drukke markten en veel bedrijvigheid. Het doet me denken aan Marrakesh.

Stone Town handelsstad

Stone Town was door de eeuwen heen een levendige handelsstad die onder invloed stond van Arabieren, Perzen, Indiërs, Portugezen en Britten. Zanzibar had een bloeiende handel in ivoor, kruidnagels en slavernij. Ook nu is Zanzibar nog een belangrijke producent van kruidnagels. Je ziet de verschillende invloeden terug in de huizen en gebouwen én de prachtige houten deuren.

Over Zanzibar

Zanzibar bestaat officieel uit drie verschillende eilanden, naast Zanzibar (of Unguja zoals het officieel heet) zijn er nog twee kleinere eilanden; Pemba en Mafia. Sinds 2000 staat Stone Town op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er wonen ongeveer 800.000 inwoners op Zanzibar waarvan er 100.000 leven in de historische binnenstad Stone Town en omgeving.

Tips voor Stone Town en Zanzibar

Tip: Slenter door de kleine straatjes van Stone Town

Stone Town is niet groot, in een dag kun je al veel bekijken. Slenteren door de kleine straatjes en genieten van de sfeer is zeker een must. Let vooral op de huizen met prachtige deuren. Doe dit overdag, 's avonds alleen op pad is geen aanrader.

Tip: Het Slavernij museum 

Zanzibar heeft een heftige geschiedenis in slavenhandel. Bezoek het slavenmuseum en het slavenmarkt monument. Lees hier meer over de slavenhandel op Zanzibar.

Tip: Het Arabische fort

Dit is het oudste gebouw van de stad dat nu in gebruik is als museum en cultureel centrum. Hier vindt elk jaar het internationale ZIFF-filmfestival plaats. 

Tip: Forodhani gardens en andere restaurants in Stone Town

De Forodhani gardens liggen vlak bij de haven en zijn een populaire ontmoetingsplek. Geniet hier van het versbereide eten, de geuren en de kleuren. Een hoop gezelligheid hier; toeristen en de lokale bevolking, iedereen weet deze plek te vinden waar je heerlijk kunt eten en je kunt vergapen aan de prachtige zonsondergang.

LukMaan, mijn aanrader!

Nog een aanrader om te eten met de locals, LukMaan. Heerlijk vers bereidt, even je handen wassen en dan lekker met de vingers eten. Echt een top adres! Voor de heerlijke Swahili cuisine. Heerlijk vers en niet duur. New Mkunazini Rd.

Restaurants in Stone Town

Wil je een meer westerse vibe ga dan naar The Capetown fish market, Livingstone of the Beachhouse. En lekker koffie hebben ze bij Zanzibar coffee house.

Tip: De kerken in Stone Town

Toevallig was mijn hotel naast de St. Joseph Cathedral, anders had ik dit gebouw waarschijnlijk gemist. Deze kerk en de Anglican Cathedral zijn allebei gebouwd tussen 1883 en 1898.

Tip: Freddy Mercury museum

Freddy is op Zanzibar geboren als Farrokh Bulsara op 5 september 1946 en daar is Zanzibar trots op. Het museum is klein, maar leuk om te zien.

Tip:  Changuu of Prison Island

Op het onbewoonde eiland voor de kust leven reuzeschildpadden. De gevangenis die er werd gebouwd voor opstandige slaven, is nooit in gebruik genomen, maar de naam van het eiland herinnert er nog wel aan. Met de boot ben je vanuit Stone Town in een half uur op het eiland. Een beetje vervallen gebouwen met afgebladderde verf maar de schildpadden maken alles goed. Ze werden in het begin van de 20e eeuw door de Seychellen geschonken aan de sultan van Zanzibar en hun populatie heeft zich sindsdien op natuurlijke wijze vermenigvuldigd. 

Op het eiland ook een klein museum over de geschiedenis van het eiland en een binnenplaats bij het museum waar je even neer kunt strijken voor een drankje. 

Snorkelen vanuit Stone Town

Rondom het eiland kun je zwemmen en snorkelen in de azuurblauwe zee, veel tours bieden een combinatie aan met het bezoek aan het eiland.

Goed om te weten in Stone Town

Geld pinnen, veel geldautomaten in Stone Town werken niet. Hou daar rekening mee. 

Alcohol, sommige zaken schenken alcohol, maar niet allemaal. Er is alleen een slijterij buiten het centrum.

Tips buiten Stone Town

Boek een spice en fruit tour. Zanzibar is het specerijeneiland en zeker bekend vanwege de kruidnagels. Tijdens een tour krijg je uitleg over de verschillende kruiden, planten en vruchten. Na afloop mag je proeven en als je geluk hebt wordt je ook nog versierd.

Boek je reis via TUI naar Zanzibar hier

Boek hier je excursies in Stone Town

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.