juli 2, 2019

Sulawesi is een van mijn favoriete bestemmingen. Wat een geweldig eiland.  

Sulawesi, nationale parken, eilandjes, vulkanen en gastvrijheid

Picture this; de mooiste waterval die je je kunt voorstellen, zeldzame dieren die alleen hier leven, bounty eilanden in een azuurblauwe zee, (ik weet dit is cliché, maar hier echt zo van toepassing), vulkanen, zwemmen in een meer tussen de (ongevaarlijke kwallen), bijzondere unieke (doden)cultuur, nationale parken waar je prachtige trektochten kunt maken en markten met een variatie aan bijzondere etenswaren.  En wat het helemaal geweldig maakt is de gastvrije en vriendelijke bevolking. Dus mocht je in de gelegenheid zijn, dan is dit echt een aanrader. 

Sulawesi, één van de grootste eilanden van Indonesië

In Sulawesi wonen ongeveer 17 miljoen mensen. De oorspronkelijke naam is Celebes, het is één van de grootste eilanden van Indonesië. Hieronder de mooiste plekken op een rijtje.

Tips voor het schitterde eiland Sulawesi

1. Tangkoko Nationaal park

In dit park heb je de kans om spookdiertjes en andere bijzondere dieren te spotten! Lees hier het verhaal.

2. Bezoek de markt in Tomohon

Beter bekend als de extreme market. Oké, misschien niet voor iedereen geschikt. Want de naam ‘extreme’ zegt het al; het is geen markt met alleen groenten en fruit. Kun je ertegen om dode slangen, ratten, vleermuizen en varkens te zien, dan is dit zeker een belevenis

3. Nani Wartebone nationaal park

Moeilijk bereikbaar, maar zeer de moeite waard. Als je geluk hebt, kom je hier de wilde babirusa tegen. Dit hertzwijn zie je alleen op Sulawesi. Met nog een beetje meer geluk kun je misschien de Maleovogel spotten. De eieren zijn acht keer groter zijn dan een kippenei en om ze uit te laten komen worden ze in warme vulkanische grond gelegd.

4. Togian Eilanden

Een tropisch paradijs waar ik niet meer weg wilde. Relaxen, zwemmen, snorkelen en duiken in een geweldige setting. En niet vergeten te zwemmen tussen de kwallen in het zoetwatermeer Jellyfish Lake. Geen paniek, want deze kwallen van ongeveer een handpalm groot en doen niets. Je kunt ze gewoon in de hand houden. Ze komen op drie plekken ter wereld voor. Naast hier is dat in Kalimantan en de Filipijnen.

Bajau dorp op Sulawesi

Bezoek hier zeker een Bajau dorp. Deze vissers wonen in traditionele dorpen die gebouwd zijn op palen. Ik bezocht Tobil, een klein afgelegen plaatsje. Zoals overal in Indonesie werden we hartelijke ontvangen en door een sliert kinderen begeleid over het kleine eiland. Een paar winkeltjes en een schooltje in de meest idyllische setting. 

6. Tana Toraja met Aluk Todolo

Misschien wel de bekendste streek op Sulawesi, vanwege de bijzondere dodencultuur. Tana Toraja ligtin het midden van het eiland, zo’n 250 kilometer ten noorden van Makassar. Nergens zag ik de dood zo in het leven verweven als hier. Lees hier over de traditionele voorouderverering, de Aluk Todolo.

Traditionele huizen in Tana Toraja

Uniek zijn de traditionele huizen in Tana Toraja. Het dak heeft de vorm van een zadel en de gevels zijn versierd met buffelhoorns en staan allemaal in een rij. De Toraja’s komen oorspronkelijk uit de Filipijnen en de huizen zijn allemaal naar het noorden gericht. De huizen zijn versierd met prachtig houtsnijwerk.

7. Maak een trekking door Toraja land

Wij maakten een wandeling van 12 kilometer door een aantal echte Toraja dorpen en over de smalle paadjes van de sawahs. Werkelijk prachtige natuur hier. Een tocht voor de sportieve wandelaar, absoluut de moeite waard.

8. Snorkellen in Bira 

Een geweldige plek om te duiken, snorkelen en de relaxen. Hier zag ik tijdens het snorkelen voor het eerst in mijn leven zeeschildpadden.

9. Makassar

Dit is de hoofdstad van Sulawesi, gelegen in het zuiden. Bezoek hier Fort Rotterdam (Makassar was een van de handelsplekken van het VOC) en de haven met de traditionele boten.

10. Tentena

In het midden van Sulawesi ligt Tentena.  Tentena ligt aan het Poso meer, dit meer is niet kinderachtig… het is 32.000 ha groot en 450 meter diep. Prachtig van kleur en door haar helderheid zeer geschikt om in te snorkelen.

11. Saluopa waterval

Bezoek vanuit Tentena de Saluopa waterval. Dit is zoals ik al eerder zei de mooiste waterval die ik ooit zag. Er zijn verschillende niveaus in de waterval. Je kunt er heerlijk zwemmen.

Tags

dodencultuur, Indonesië, markt, rondreis, yellyfish

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant