augustus 31, 2022

Luang Prabang, een plek om te blijven

Er zijn van die plekken waar het meteen goed voelt en waar steevast de gedachte in mij op komt; hier zou ik wel een tijdje kunnen wonen. Luang Prabang in Laos is zo’n plaats. De sfeer is heel relaxt, je kunt heerlijk door de leuke straatjes struinen, langs de rivier lopen en genieten van de vele prachtige oosterse tempels en mooie gebouwen uit de Franse tijd. East meets west op z’n best! Niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst.


Wat moet je hier zeker doen: Lees mijn tips voor Luang Prabang

Tip 1 voor Luang Prabang: Tempel time

Zoveel mooie tempels te bewonderen hier en allemaal op loopafstand van elkaar. Bezoek zeker de Wat Xieng Thong tempel. Deze tempel is de oudste en populairste tempel van Luang Prabang. Bewonder hier vooral de prachtige mozaïekkunst aan de muren. Er zijn meer dan 80 tempels in Luang Prabang, dus je kunt je hart ophalen.

Tip 2 voor Luang Prabang: Wees getuige van de dagelijkse bedelgang van de monniken

Zodra je aankomt in Laos zijn ze niet te missen, de vele monniken in hun opvallende oranje gewaden. Vanuit het boeddhistische geloof brengen  veel mannen een deel van hun leven als tempelmonnik door, meestal tussen school en het begin van een carrière of huwelijk, De monniken gaan elke dag bij het ochtendgloren voor hun aalmoezen op pad. Het is een heilig ritueel en heel bijzonder om bij te wonen. Een goede plek is in de buurt van restaurant Elephant, een straatje parallel aan de hoofdstraat. Je kunt hier gaan zitten en aalmoezen uitdelen aan de monniken, Wel is het belangrijk dat je dit met respect doet. Kleed je respectvol, houd afstand en praat niet. Het geven van een aalmoes is goed voor je karma. Het eten dat overblijft wordt aan de armen gegeven.

Tip 3 voor Luang Prabang: Bezoek de ochtendmarkt

Ga na de bedelgang naar de ochtendmarkt. Verwonder je over de meest exotische producten en de bedrijvigheid. Ik heb bij een stalletje een koffie gekocht en mij vervolgens de ogen uitgekeken. Een geweldig begin van de dag.

Tip 4 voor Luang Prabang: Bezoek de avondmarkt

Elke avond is er voor het Koninklijk Paleis en museum een Night market.  De straten zijn afgesloten voor verkeer en de vele kraampjes worden uitgestald. Kleding, souvenirs en eten, maar ook zilverwerk, geweven stoffen en handgemaakte voorwerpen. Als je echt iets leuks mee wilt nemen heb je hier de kans. Bijzonder leuke sfeer.

Tip 5 voor Luang Prabang: Maak een tocht op de Mekong

Luang Prabang ligt aan de Mekong. Een rivier in een plaats zorgt altijd voor een bijzondere sfeer. Ik ben zelf opgegroeid aan de IJssel en helaas was daar niet zoveel te beleven, maar dat is hier in Luang Prabang zeker wel het geval. Wandel langs de rivier, strijk neer op een terrasje of maak een boottocht over de Mekong.

Tip 6 voor Luang Prabang: Met de boot naar de Pak Ou -grotten

Je kunt ook buiten de stad een aantal heel bijzondere plaatsen bezoeken. Een aanrader is de boottocht naar de Pak Ou-grotten. Na een tocht van ongeveer 2 uur meer je aan bij deze bijzondere plek. Het is handig om een zaklamp mee te nemen in de donkere grotten. In de eerste grot (ongeveer 10 meter diep) zijn mooie Boeddhabeelden te zien die de koning elk jaar kwam vereren en wassen. In de tweede grot zijn ongeveer 3500 verschillende beelden te zien. Een ongelofelijke verzameling bij elkaar. 

Tip 7 voor Luang Prabang: Stop voor een rijstwijn in Ban Xanghai

Maak onderweg een stop in Ban Xanghai, een authentiek dorpje waar ze op traditionele wijze rijstwijn maken. Oké, ik heb een flesje meegenomen, maar ik kan niet zeggen dat het echt mijn smaak is.

Tip 8 voor Luang Prabang: Plons in de mooiste waterval van Laos, de Kuang Si waterval

Ik heb al veel mooie watervallen gezien, maar deze is echt uitzonderlijk mooi. Dat komt vooral door de verschillende niveaus en de prachtige blauwe kleur. De blue lagoon is er niets bij. Je mag hier zwemmen, dat liet ik me natuurlijk niet twee keer zeggen.
Het (letterlijk) hoogtepunt is de 60 meter hoge waterval. Via een pad aan de zijkant van de waterval kun je naar de top klimmen. De Kuang Si waterval ligt ongeveer een half uur rijden van Luang Prabang.

Meer lezen over mooie watervallen in Azië ? Aanraders in Sulawesi

Deze stad bezoek je tijdens de Indochina reis van Djoser

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.