augustus 7, 2021

In Toscane denk je ongetwijfeld aan de steden Florence en Siena, maar vergeet zeker Lucca niet. In het noordwesten van Toscane ligt deze prachtige stad waar zo'n 90.000 mensen wonen. Hier tref je de heerlijke Italiaanse sfeer, de typische hoge huizen, de smalle straten en op elke hoek weer een nieuwe verassing. Een parel!

Lucca, ideaal voor mensen zonder richtingsgevoel

In het centrum van Lucca, dat bijna autovrij is, kun je heerlijk slenteren en word je steeds verrast door leuke pleintjes en mooie doorkijkjes. Een plattegrond meenemen is niet noodzakelijk. De stad is overzichtelijk en je kunt er verdwalen zonder zorgen. De ideale stad dus voor mensen zonder richtingsgevoel.

Op de Pedali! Fietsen

Fietsen is een absolute aanrader in Lucca. Veel hotels hebben gratis fietsen voor de gasten klaar staan, en anders is een fiets snel gehuurd. Dit kan overal in de stad. Gewone fietsen, tandems (niet aan te raden weet ik uit ervaring) en de familiefietsen waar je vooral veel gezinnen op ziet.

We beginnen onze fietstocht op de stadsmuur die vier kilometer rondom het centrum loopt en een mooi beeld geeft op de stad aan de ene kant en de bergen aan de andere kant. De oude stadsmuur diende tegen de aanvallen van buiten en zijn prachtig bewaard gebleven. Er zijn zes toegangspoorten waardoor je de stad in kunt.

Op de stadsmuur van Lucca

Het pad op de stadsmuur heeft de vibe van een stadspark. We zien gezinnen met kinderen, joggers en ouderen die heerlijk in de ochtendzon genieten van hun krantje. Het is zeer aangenaam om zo de dag te beginnen, het is nog niet zo warm en in een rustig tempo genieten we van de prachtige omgeving en de Italiaanse sfeer.

Voor de culturele fijnproevers!


In de geboortestad van Puccini is de muziek nooit ver weg. In het centrum trekken grote affiches onze aandacht. Celine Dion, Cat Stevens, John Legend. Wat een line-up. Allemaal topartiesten die hier optreden in Lucca tijdens het jaarlijkse Lucca Summer festival. Helaas voor ons is het festival net afgelopen, maar het is echt een aanrader om vooraf aan je bezoek van Lucca te kijken of je een concert kunt bijwonen. Www.summer-festival.com

Openluchtconcert 

 Ik was eerder bij een openluchtconcert in Italië en de sfeer en ambiance is dan onvergetelijk. Naast dit Summer festival zijn er tal van andere concerten, zoals het Lucca Classica music festival dat plaatsvindt van 3 tot 31 augustus. www.luccaclassica.it

En op het gebied van beeldende kunst is er van alles te zien tijdens de vele thema-exposities, het hele jaar door.

Nog een paar tips voor je bezoek aan Lucca


Neem een kijkje op het Piazza dell'Anfitearo.

De naam zegt het al; het ronde plein was ooit een amfitheater. Nu vind je er tal van restaurants en terrasjes. 's Avonds treden hier veel straatartiesten op en heeft het een levendige sfeer.

Klim op de Guinigi toren.

Ooit een boom gezien boven op een toren? Ervaar het hier. Dit is het ultieme dakterras en de grap is dat het al heel lang bestaat. Uniek in zijn soort. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Wel even 230 treden opklimmen. De toren is tot 20.00 uur 's avonds geopend, dus je kunt wachten tot de temperatuur iets aangenamer wordt. Via SantÁndrea 41 55100 Lucca

Bezoek de kathedraal van St Martin midden in de stad.

Il Duomo. Gebouwd in grijs en wit marmer. Voor de kerk staat het standbeeld van Martinus van Tours op zijn paard. De heilige aan wie deze kerk gewijd is. Mocht de naam je niets zeggen? Martinus is beter bekend als St-Maarten... de koeien hebben staarten. Een populaire heilige in de Middeleeuwen, omdat hij zo'n eenvoudig leven bleef leiden.

Loop door de bekendste straat van Lucca, Il Filungo.

Je ziet hier winkels van de bekende merken maar ook de kleine bijzondere winkeltjes. Juist deze afwisseling is zo leuk. Er zijn hier ook veel juweliers en ijssalons te vinden. Tot 's avonds laat is het hier een drukte van belang en rennen de kleine kinderen nog vrolijk rond.

Lucca is ook de geboortestad van de bekende componist Puccini. Beroemd vanwege zijn bekende opera's zoals Madame Butterfly, Tosca, La Bohème. Voor zijn geboortehuis staat het standbeeld, het huis zelf is nu een museum.  Corte S. Lorenzo 9 55100 Lucca.

Bezoek de tuin van Palazzo Pfanner.

Vanaf de stadswal kun je al een blik werpen op deze prachtige tuin met beelden en fontein. In het museum, in barokstijl, kun je zien hoe de welgestelde burgers vroeger leefden.  Museum en tuin zijn apart te bezoeken. Via degli Asili 33 55100 Lucca.

Heerlijk eten in Lucca

bij Antica Osterica Antica Via Santa Croce 55 En Cantine Bernadini. Via del Suffragio 7 Reserveren is raadzaam.

Lees verder over een andere leuke stad; Lecce Italië , pracht en praal en een pasticciotto

Tags

fietsen, Italië, Lucca, Sint Maarten, Toscane, verdwalen

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant