februari 6, 2022

Karoo Zuid-Afrika

Of the beaten track

In Zuid- Afrika kun je prachtige routes volgen naar ongewone, bijzondere plekken. Zo namen we op de Swartberg Pass de afslag naar Die Hel reden we vanuit Calitzdorp via een gravelroute naar het natuurreservaat Groenfontein en Kruisrivier en bracht The Owl route in de Karoo ons naar Nieu Bethesda.

Als je echt iets bijzonders wilt doen!

The Owl Route naar Nieu Bethesda

De meeste mensen die vanuit Johannesburg naar Cape Town rijden volgen de N1. Via Bloemfontein naar Colesberg en daarna verder via Beaufort- West naar het zuiden. Met mijn Zuid Afrikaanse vrienden namen we op de N1 bij Colesberg de afslag naar Graaf- Reinet via de N9. Lekker muziekje op en bijna geen verkeer onderweg, zo is een lange autorit geen straf. 

De Karoo in Zuid-Afrika

Je bent hier in de Karoo- eindeloze vlaktes met de meest imposante luchten, helderblauw met grillig gevormde wolken. Het woord Karoo komt waarschijnlijk van het Khoisan-woord garo, dat woestijn betekent. Droogte daar staat de Karoo om bekend.

Bijzondere stenen roundavels

Na ongeveer anderhalf uur op deze weg komt een bord van met de afslag naar de Owl route, deze leidt naar Nieu-Bethesda. De weg wordt steeds smaller, het landschap steeds indrukwekkender- enorme rotsformaties en oneindige velden. Opvallend zijn de ronde stenen roundavels. Plotseling verrijst er een ronde rotspartij die wel aangelegd blijkt te zijn, maar puur natuur is. Als we verder rijden verschijnen de borden waar de diverse restaurants en onderkomens aangeprezen worden. Onze bestemming is populair.

Nieu- Bethesda is een klein plaatsje omgeven door bergen. Een paar brede zandwegen, eeuwenoude prachtige bomen en oude witte huizen.

Sfeer van de jaren 50

 Ik was nooit in de jaren 50 in Mississippi, maar afgaande op de films die ik zag uit deze tijd, zou het er zo uit kunnen zien. Paarden lopen door de straat, spelende kinderen in de verte en onder de vele oude bomen zoeken mensen verkoeling in de schaduw. Een landerige sfeer., tempo laag- als je wilt onthaasten moet je hier zijn. Permanent wonen er 1500 mensen, en zoals je zo vaak ziet in Zuid-Afrika, wonen de 1400 gekleurde mensen in het nabijgelegen deel. Zwart en wit nog steeds gescheiden.

Verblijf van een paar maanden

Volgens mij heb je hier twee opties; of je blijft hier 1 à 2 dagen en rijdt dan verder. Of je blijft hier een aantal maanden om helemaal tot rust te komen. De dame van het guesthouse tegenover de plek waar wij verbleven, verhuurt haar huis aan dames uit de States die hier een paar maanden verblijven.

kerk nieu Bethesda groetjes van jacq

kerk nieu Bethesda

Bouw van de kerk

Het dorp is in 1889 gebouwd. De aanleiding was de bouw van een kerk, want om dit te bekostigen moest er geld binnen komen. De boeren verkochten stukken land en de kerk was 4 jaar later - in 1893 gereed- en staat in volle glorie midden in het dorp.

Owl House Nieu Bethesda

Helen Martin

Het bekendste huis in Nieu-Bethesda is het Owl house van Helen Martins. Helen Martin werd geboren in 1897, werkte als actrice en kwam na haar huwelijk- wat niet lang standhield- terug in haar geboortehuis waar ze tot zijn dood voor haar vader zorgde. Na zijn overlijden verfde ze zijn kamer zwart, geen teken van een goede relatie. Ze blijft uiteindelijk alleen achter in het huis en wijt de rest van haar leven aan het creëren van kunst.

Een bonte verzameling 

De tuin van haar huis is tot in alle kleine hoeken gevuld met een bonte verzameling van beelden en glazen kunstobjecten en prachtige glasmozaïeken vloeren. In het huis zelf ook weer verschillende beelden en objecten en fantasiefiguren. Veel uilen en kamelen en beelden met uitgestoken armen naar het licht.

Licht en verbinding in het Owl House

Naar mijn gevoel was Helen iemand die steeds op zoek was naar licht en verbinding. Helen Martins komt uiteindelijk door zelfdoding om het leven in 1976. Ze drinkt- hoe gruwelijk- gootsteenontstopper. Het huis en de tuin zijn nu een museum. Je kunt een korte film bekijken over het leven van Helen Martins en door de tuin en het huis lopen. Klik hier voor meer info 

Ik vond het erg de moeite waard, andere bezoekers die ik sprak vonden het vreselijk. Wat je er ook van vindt, zeker is dat ze een immense scheppingsdrang had.

Bushman Heritage Museum

In een ander goed bewaard pand is het Bushman Heritage Museum gevestigd. Aan de wanden van het museum imposante wandtapijten met verhalen van de oorspronkelijke bewoners van deze streek , de Bushmen of Khoisan. Enkele wandtapijten worden ook tentoongesteld in the British Museum in Londen. Bij het museum kun je ook een drankje bestellen.

Nieu Bethesda groetjes van jacq

Bushman museum

Nieu Bethesda groetjes van jacq

Bushman museum Nieu Bethesda

Gallery in Nieu Bethesda

In Nieu Bethesda zijn er meerdere galerieën met moderne kunst en souvenirs. Wij aten in Central Karoo’s best kept secret en overnachten in The Bethesda.

restaurant Nieu Bethesda

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.