• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Azië
  • /
  • Khiva Oezbekistan, tips voor de parel van de Zijderoute
juli 1, 2023

De highlights van Khiva; 

Wij gaan op pad met de lokale gids Anna en dompelen ons onder in de sfeer van de Zijderoute, de hoogtijdagen van de Khan's, de medressen (scholen) en alle pracht en praal. Met groot enthousiasme en strakke hand leidt ze ons langs een aantal bezienswaardigheden van Khiva.

Muhammed Amin Chan medresse

Als eerste bezoeken we de Muhammed Amin Chan medresse, de grootste en belangrijkste medresse van Khiva. Gebouwd van 1851 – 1855. Het is het eerste gebouw aan de rechterkant als je de westelijke poort van de oude stad binnenkomt. Het is nu een hotel, het Orient Star Khiva Hotel waar je prima even naar binnen mag lopen en waar je een goed beeld krijgt van de school van weleer. 

Kalta Minor Minaret

De Kalta Minor is niet te missen in Khiva, Het zou met zo'n honderd meter de hoogste minaret van Oezbekistan worden, maar dat ging vanwege de dood van de bouwer Chan niet door. Het hield op bij een hoogte van 29 meter. Neemt niet weg dat deze diepblauwe, 14 meter brede minaret, het baken van Khiva is geworden. Alleen van buiten te bewonderen.

Tash Hauli paleis

Dit vond ik de mooiste plek. Prachtige binnenplaatsen, azuur blauwe tegels waar je maar kijkt, links, rechts of naar boven; het is allemaal even mooi gedecoreerd. Hier krijg je een beeld van het leven van de Khan's die er woonden met hun harem. Ik krijg meteen visioenen van zoveel vrouwen en één man maar Anna legt fijntjes uit dat het meer een sociaal systeem is. Blijft fascinerend.

Djuma Juma Moskee

Een grote moskee met 212 gegraveerde houten pilaren en een unieke akoestiek. De houten pilaren zijn volgens gids Anna de oudste in heel Centraal-Azië. Heel bijzondere sfeer, mooi om hier rond te lopen. De moskee is volop in gebruik, dat maakt het nog specialer. Het is er vrij donker en heerlijk koel.

Kunya Ark

Kunya-Ark 'oud fort' was de residentie en citadel van de Khiva-heersers die hier vanaf de 12e tot de 17e eeuw verbleven. Een hele entourage voor de familie, bedienden en soldaten, compleet met een moskee, harem en zelfs een gevangenis. En een troonzaal waar de Khans recht spraken. Na de uitspraak waren er drie mogelijkheden, dat wil zeggen drie deuren. De deur van de vrijheid, de deur van de gevangenis of de deur van de dood. Prachtige blauw betegelde wanden en houten gesneden kolommen.

Tip; even de trap op en dan heb je vanaf de uitkijktoren een prachtig uitzicht over de stad.

Slaven in Khiva

Ik had in de reisgids al gelezen dat Khiva en Bukhara berucht waren om de slavenhandel. De slaven werden buitgemaakt door nomadische stammen in de steppes en woestijnen. Ook las ik gruwelijke verhalen over ontsnapte slaven die opnieuw gevangen werden en als straf met hun oren vastgenageld werden aan de Oost poort. Deze poort werd daarom wel de "poort van de beul' genoemd. Ik vertel Anna voorzichtig wat ik heb gelezen. Kordaat onderbreekt ze mij; allemaal verzinsels. Het is duidelijk, er komt geen smetje op de glans van de parel.

Tot slot Jacq's tips voor Khiva

Khiva is zoals gezegd een stad in een stad. Je hebt de oude stad, Ichon Kala waar je bijna alle bezienswaardigheden vindt en waar nog zo'n 5000 mensen wonen en de Dichan Kala -stad buiten de muren-, de plek waar de overige 45.000 inwoners wonen, leven en werken. Het oude deel is overzichtelijk en achter elke hoek is er weer iets moois te zien. Een tour met een gids is handig, je ziet veel in korte tijd, maar daarna lekker alleen op pad is ook fijn.

Lopen over de oude stadsmuur

Een tip; zoek in de Ichon Kala de rustiger plekken op en loop over de oude stadsmuur vanaf de Noord poort om de stad van deze kant te bekijken.

Restaurants in Khiva

Geniet je juist van meer bedrijvigheid dan loop je langs de verschillende bezienswaardigheden en strijk je neer in een leuk theehuis of restaurant. Keuze genoeg, zoals Zarafshon restaurant, Khorzem Art restaurant, Tea house Bir Gumbaz en Khiva Moon. Mijn favoriete restaurant is Terrassa Café & Restaurant.

Reserveer in het seizoen zeker een tafel buiten, op het dakterras. Als de zon ondergaat zit je op een bijna magische plek omringd door prachtige eeuwenoude gebouwen. 

Souvenirs te kust en te keur

Je kunt overal zijden sjaals kopen, foute bontmutsen (liever niet) en prachtig houtsnijwerk zoals een koranstandaard. Wat ik opmerkelijk vond, ook in de verschillende bezienswaardigheden zijn er souvenirstalletjes te vinden. Vaak ietwat verstopt in een poort of achter pilaren, met altijd vriendelijke verkoopsters. Tip; bezoek vooral een werkplaats waar ze hout bewerken.

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant