juli 9, 2019

Vroeg uit de veren

De meeste reizigers zijn waarschijnlijk maar een paar dagen in Siem Reap om Ankor Wat te bezoeken. Stel je hebt maar één dag? Hoe plan je dan je route slim? Een ding is zeker, je gaat vroeg uit de veren.

De ingang van Angkor Wat

Om 4.30 staat Roen met zijn tuktuk voor het hotel op mij te wachten, het is nog donker. We rijden een kleine 5 kilometer vanaf Siem Reap naar de ticket office die al om 4.30 uur opengaat. Je kunt hier in verschillende valuta cash betalen of met Visa of Mastercard. Ook zijn er pinautomaten. Geen zorgen dus dat je niet binnen komt. Alleen buitenlanders kopen een ticket, voor de Cambodjanen is het gratis. Je kunt tegenwoordig ook online al een ticket kopen en deze laten zien bij de verschillende tempels.

Tickets voor Angkor Wat

De kosten voor een ticket zijn:

  • 1-dag pas – US$ 37
  • 3-dagen pas – US$ 62
  • 7-dagen pas – US$ 72

De 3-dagen pas is 10 dagen geldig, de 7 dagen pas een maand. Voor een hele dag met de tuktuk betaalde ik $ 25 dollar exclusief fooi.

Raak elkaar niet kwijt!

Let goed op dat je de tuktuk terugvindt bij een drukke tempel. Spreek duidelijk af waar je elkaar weer treft.

Tempelroute in Angkor 

Ik koop een dagpas en ik spreek met Roen af dat we behoorlijk tempo gaan maken. Hoe lang je Angkor Wat bezoekt en welke route je kiest is natuurlijk afhankelijk van je eigen interesse. Ik ben minder geïnteresseerd in de kleine details van de tempels, loop liever rond om de sfeer te proeven, terwijl ik me voorstel me hoe het hier vroeger was. 's Ochtends vroeg bij de tempels met alleen een paar Boeddhistische monniken... magisch mooi. 

Tip om de drukte te vermijden

We starten zoals zoveel mensen bij de hoofdtempel Angkor Wat. Alleen rondlopen hier is nogal een uitdaging. Angkor is populair en iedereen wil de zonsopkomst bij Angkor Wat zien. De tempel met de vijf torens reflecteert mooi in de vijver die ervoor ligt en dat moet natuurlijk vastgelegd worden. 

Zonsopkomst bij Angkor Wat

Wij rijden direct na de zonsopkomst verder om de drukte te vermijden. Bepaalde tempels gaan pas later open, ik merkte dat er niet echt op gelet wordt en dat je in alle rust toch de tempels kunt bezoeken.

Angkor Thom

Ga vervolgens naar Angkor Thom, een enorme ommuurde stad die meerdere tempels herbergt. Belangrijke bezienswaardigheden binnen Angkor Thom zijn de Zuidelijke Poort, de Bayon-tempel met zijn vele gezichten, de terras van de olifanten en het terras van de leprakoning.

Ta Prohm

Na Angkor Thom kun je Ta Prohm, ook bekend als de "Tomb Raider Temple", bezoeken. Dit is de tempel die de jungle deels heeft overgenomen. Dit is één van de meest sfeervolle en fotogenieke locaties. Indrukwekkende bomen en enorme wortels die de ruïnes omhelzen.

Banteay Kdei

Door naar Banteay Kdei, een rustige tempel met prachtige galerijen en goed bewaard gebleven beeldhouwwerken. Het is vaak minder druk dan sommige andere tempels, waardoor het een ontspannende plek is om te verkennen. 

Pre Rup

Sluit je dag af met een bezoek aan Pre Rup of East Mebon voor een schilderachtige zonsondergang. Beide tempels bieden een prachtig uitzicht en zijn perfecte plekken om de dag af te sluiten. 

Eastern Mebon Angkor Wat


Angkor Wat

Ik ben zelf aan het einde van de dag terug gegaan naar de hoofdtempel Angkor Wat. Het was een stuk rustiger dan 's ochtends vroeg. De tempel is een meesterwerk van Khmer-architectuur en herbergt indrukwekkende reliëfs en galerijen. Het is zonde om de centrale torens, de binnenste kamers en de omliggende gangen te missen.

Van tempelmoeheid geen sprake

Je kunt wel zeggen dat het een intensieve dag was. Maar de afwisseling van de verschillende tempels met hun specifieke sfeer maakt veel goed. Van tempelmoeheid nog geen sprake!

Wil je meer over de geschiedenis van Angkor Wat en de verschillende tempels lezen? Klik hier.

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant