januari 10, 2023

Kaapstad is één van mijn favoriete plekken in de wereld. De sfeer, de mensen, de unieke ligging tussen de zee en de bergen. De mix van zwart en wit die hier geslaagd lijkt te zijn, de leuke wijken, de mooi ingerichte winkels en de vele goede restaurants, de interessante musea en al die gave activiteiten die je hier kunt doen. De heerlijke bries die er altijd is. Of je nu voor het eerst komt, of voor de 15e keer. Mothercity, de plek waar het allemaal begon is een geweldige stad waar je niet uitgekeken raakt.


Zoveel keuze in Kaapstad, alle tips en trips op een rijtje

1: Eerste kennismaking

Kom je voor het eerst in Kaapstad dan raad ik aan om te beginnen met een stadstour door de stad met een hop-on, hop-off bus. Dat lijkt misschien wat suf, maar zo krijg je een goed beeld van de stad en kun je kunt uitstappen waar je maar wilt. Het kaartje koop je heel eenvoudig bij een opstappunt.  Er zijn vier routes die je kunt kiezen, mijn advies is te beginnen met de rode stadstour. Dit is een echte stadstour. Je komt o.a. langs Kasteel de Goede Hoop, Camps Bay, de Tafelberg en Waterfront.

Veilig op pad

Kies verder voor de Uber in Kaapstad. Dat is makkelijk én veilig. Lees hier de tips om veilig op pad te gaan in Kaapstad en omstreken. Veilig op pad in Zuid-Afrika

Ook leuk voor een eerste dag, rondlopen bij V&A Waterfront. Toeristisch, levendig én veilig. The Watershed vind ik leuk. Een soort overdekte markt met verschillende stands van lokale merken. Kleding, kunst, souvenirs, én leuke verkoopsters.

Neem een drankje bij Den Anker aan de haven. Niet typisch Afrikaans, je zou ook aan de Middellandse zee kunnen zitten, maar dan zie je de Tafelberg en weet je beter. Leuke restaurants, muziek en gezelligheid hier. 

2: De niet te missen Tafelberg

Kaapstad is als het ware rond de Tafelberg gedrapeerd. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de stad. Dat de Tafelberg niet zomaar een berg is zie je zodra je aankomt in Kaapstad. In 2011 is de Tafelberg uitgeroepen tot één van ’s werelds new seven wonders of nature, samen met o.a. het Amazoneregenwoud, Halong Bay in Vietnam en andere bijzondere plekken op de wereld. En dan is het ook nog één van de oudste bergen ter wereld met de repectabele leeftijd van 260 miljoen jaar. Daar kunnen de andere bekende bergen zoals de Himalaya (40 miljoen jaar) en de Rocky Mountains (60 miljoen jaar) niet aan tippen. Ook vind je er veel bijzondere planten, bloemen én dieren. Imposant, in alle opzichten. 

Tafelberg beklimmen of met de kabelbaan

Met de eerdergenoemde rode route kom je langs de Tafelberg. Deze kun je beklimmen, maar er is ook een kabelbaan die je naar boven brengt. De keuze is aan jou. De klim is pittig, heb ik van horen zeggen. Kom je met de kabelbaan dan hoef je je niet totaal onsportief te voelen; ook boven op de berg kun je wandelen.

3: Naar het strand

 De leukste stranden zijn Clifton, Camps Bay en Llandudno beach. Het water is vrij koud, maar dat is gezond volgens Wim Hof. Wandel van Sea point naar Camps Bay voor een dip in the sea en ga daarna lekker iets eten bij de Surfshack The Promenade, Victoria Road Camps Bay.

Vind je het echt te koud? Zwem dan 'aan de andere kant' bij Kalk Bay, het water is hier warmer. Kalk Bay in Kaapstad, de beste tips voor deze geweldige buurt

4: Verdiep je in de geschiedenis

Zuid-Afrika heeft een heftige geschiedenis. Het Nederlandse woord apartheid is helaas bekend over de hele wereld en dit vreselijke systeem van rassenscheiding gold van 1948 tot 1990. Iedereen kent Nelson Mandela die jarenlang gevangen zat en in 1990 vrijkwam en op 75-jarige leeftijd de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd. Het ANC is vanaf 1994 de grootste partij in Zuid-Afrika. Er zijn veel problemen in Zuid-Afrika. Het land gaat gebukt onder corruptie binnen het ANC en de regering, hoge werkloosheid en tegenstellingen tussen wit en zwart. Er zijn problemen met de elektriciteitsvoorziening door de eerdergenoemde corruptie, sabotage, diefstal van elektriciteitskabels en slecht onderhoud van de centrales. Als je in Kaapstad bent krijg je ongetwijfeld te maken met load-shedding; een aantal uren per dag wordt de elektriciteit uitgeschakeld. 

Regenboognatie

In Kaapstad is DA, Democratic Alliance de grootste partij en tevens de grootste oppositiepartij van het land. DA staat voor alle rassen, voor iedereen van de regenboognatie. Mijn vrienden in Kaapstad zijn aanhangers van deze partij; verbinding is de beste basis voor de toekomst van Zuid-Afrika.

Townships

Zodra je in Kaapstad aankomt zie je de eindeloze vlaktes met shacks – krotjes met golfplaten muren en daken – naast en op elkaar gestapeld.  De townships zie je bijna in elke plaats in Zuid- Afrika. Men schat dat in Kaapstad zo'n drie miljoen mensen in de townships wonen, waarvan Khayelitsha en Langa de grootste zijn. En ze groeien nog steeds door de trek naar de stad en illegale immigratie. De regering doet pogingen om de levensomstandigheden in de townships te verbeteren, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig.

Saamhorigheid en mooie initiatieven

Maar naast de hoge criminaliteit en werkloosheid vind je hier ook een grote saamhorigheid, goed onderhouden buurten en mensen die hier absoluut niet weg willen, ook al kregen ze de kans. Ook zijn er mooie initiatieven in de townships. zoals dit project in Langa. Het is mogelijk een townshiptour met een gids te maken. 

Hier boek je een tour

District Six Museum

Opgericht ter nagedachtenis aan de gedwongen verhuizing van 60.000 inwoners van verschillende rassen in het voormalige District Six tijdens de apartheid. Bij de hierboven genoemde tour bezoek je ook het District Six Museum.

Robbeneiland

Mandela zat hier 18 jaar gevangen. Het eiland ligt vlak voor de kust en je vertrekt vanaf Victoria en Albert Waterfront met de boot. Je krijgt een beeld van de gevangenschap van Mandela, bezoekt zijn cel en wordt door een oud-gevangene rondgeleid.

Boek hier de tour

Kasteel de Goede Hoop

Kasteel de Goede Hoop is een oud fort.  Gebouwd in opdracht van het VOC tussen 1664 en 1679. Eén van de oudste nog bestaande Europese bouwwerken in Zuid-Afrika. De naam de goede hoop komt van de ontdekking (de goede hoop op) de zeeroute naar Indië. Let wel op; deze omgeving is niet de meest veilige van Kaapstad.

5: Bijzondere Musea 

Zeitz MOCAA 

Zelden een museum gezien in zo'n mooi gebouw, alleen daarom moet je al gaan. Wisselende tentoonstellingen van het Afrikaanse continent.

Silo District, S Arm Road, V&A Waterfront

The Norval Foundation

Geweldig kunstmuseum en modern restaurant van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op een bijzondere inheemse tuin.

4 Steenberg Rd, Tokai

6: Unieke trips

  • Beklim Lions Head. Vertrek vanaf de parkeerplaats bij Signal hill drive of laat je daar afzetten. Neem water mee en zorg voor goede bescherming tegen de zon. Ik vond het een behoorlijke klim, je bent zo drie uur onderweg en het is af en toe behoorlijk afzien maar de beloning is geweldig.  
  • Kookcursus in Bo Kaap boek het koken hier
  • Naar Kirstenbosch, de prachtige botanische tuin aan de voet van de Tafelberg, die zelfs één van de grootste botanische tuinen ter wereld is, en waar je alle planten van Zuid-Afrika kunt bewonderen. Een heerlijke plek om te wandelen, te picknicken en te genieten van de mooie natuur. Vanaf eind november zijn hier op zondagavond vaak geweldige openluchtconcerten. je kunt een picknick kopen en op het gras zitten, of heerijk eten in Mojo restaurant. Echt een aanrader. Kijk voor meer info op hun website.
  • Fietsen in de stad. Zelf een fiets huren in Camps Bay of een georganiseerde fietstocht maken via Baya Bikes

7. Dag naar Cape of Good Hope

Dit wordt wel gezien als het mooiste schiereiland ter wereld. Ik ben er een paar keer geweest en snap het helemaal. De mooie stranden, prachtige uitzichten over de oceanen en de mooie natuur in het natuurreservaat Kaap de Goede Hoop. Geweldig! Je rijdt een rondje vanuit Kaapstad, via Hout Bay en Chapmans Peak naar Cape Point en van daaruit weer omhoog via Boulders Beach terug naar Kaapstad.

Zuidelijkste punt Cape Point.

Bij Cape Point vind je naast een souvenirshop, een take away voor sandwiches en koffie een restaurant met uitzicht op de Indische en Atlantische oceaan: Two Oceans Restaurant.  Dit is een absolute aanrader!! Bestel seafood en vergaap je aan het geweldige uitzicht.

Vanaf hier kun je met het kabeltreintje richting de vuurtoren, maar naar boven lopen is net zo makkelijk, tenzij je slecht ter been bent. Je bent er in 15 minuten. Als je verder wilt wandelen kun je vanaf hier over een pad door het fijnbos langs de rotsige kust naar de Kaap de Goede Hoop lopen, maar let op voor de bavianen. Leuk weetje, de film Black Butterflies met Carice van Houten is hier opgenomen.

Onderaan de Kaap is het beroemde bord met Cape of Good Hope. Tijd voor een foto momentje.

 Op de heen- of terug weg kom je zoals gezegd over Chapman’s Peak drive.  Deze prachtige weg, waar vaak commercials zijn opgenomen, is 9 kilometer lang en heeft 114 bochten en het meest geweldige uitzicht. De weg werd tussen 1915 en 1922 uit de bergwand gehakt. Het is nu een Tolweg. De naam komt van John Chapman, de loods van een Engels schip dat in 1607 aankwam in Houtbaai.

 Houtbaai is ook een leuke plaats om te stoppen. De naam doet Nederlands aan en dat klopt ook. Toen de Nederlanders in 1652 een kolonie stichtten in de Tafelbaai konden ze wel wat hout gebruiken. Je kunt hier een boottocht maken naar Duiker eiland en snorkelen met zeeleeuwen.

Boek hier de boottocht

Boek hier het snorkelen

Boulders Beach

Boulders Beach in Simon's Town is het bekende strand met de pinguïns. Grappige beesten die je hier eigenlijk niet verwacht. Ze zitten hier vanaf 1982 en hebben zich inmiddels aardig uitgebreid tot een kolonie van zo'n 3000 exemplaren. Voor de geïnteresseerde; het zijn zwartvoetpinguïns met een zwarte rug en flanken en witte buik en keel. In het Afrikaans heten ze brilpikkewyn, vanwege de tekening van de kop.  'Pikkewijn' is een oud-Nederlands woord voor pinguïn. 

De pinguïn

Ze balken als een ezel, vooral in de baltstijd in november en december. Het mannetje heeft in de balts zijn kop omhoog en laat zich horen. Dan kan de rest natuurlijk niet achterblijven. Ze doen dit voornamelijk in de schemering, dus overdag zul je dit niet snel horen. Ansjovis, kleine kreeftachtige en inktvissen staat op het menu van de brilpikkewijn. Omdat de Afrikaanse pinguïn met uitsterven bedreigd is, valt het strand nu onder de bescherming van de Cape Nature Conservation (CNP).

Je kunt zelf deze route naar Kaap de Goede Hoop zelf rijden of een tour boeken.

Boek de tour hier

8. Jacq’s hotel tips om te overnachten in Cape Town:

Zest Boutique Hotel.

Modern, hip en zeer schoon. Ligt vlakbij Greenpoint en tegenover dit hotel vind je een geweldige plek voor ontbijt en/of lunch, The Strangers Club

Boek hier

Hillcrest Manor Guesthouse

Dit kleine hotel ligt in de Tamboerskloof in Kaapstad aan de voet van de Tafelberg. Een leuke buurt dicht bij het centrum. Hiertegen over ligt de Blue café. Ook een aanrader.

The Alphen Hotel in Constantia

Mooi oud en zeer sfeervol hotel. Met lekker groot zwembad.

Boek hier

The Bay Atlantic Guest House

Camps Bay. Supermooie plek, dichtbij zee met heerlijk zwembad, zeer uitgebreid ontbijt. Echte aanrader.

Weten waar je lekker kunt eten en tips over markten en meer?

Lees dan de artikelen hieronder.

Reactie achterlaten


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant


Op reis met Jacq

Interesse in een maatwerk reis naar Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique of andere landen in Zuidelijk Afrika? Stel samen met mij jouw unieke droomreis samen.